Vremenska prognoza zima 2020 je već pred nama. Iako se radi o prvim dugoročnim meteorološkim modelima, stručnjaci misle da već sada imaju okvir oko koga će se kretati vremenske prilike u Evropi pa i na Balkanu odnosno Srbiji.

Dugoročne prognoze obično pružaju osnovne trendove koji če odrediti sezone i razdoblja.

Vremenska prognoza zima 2020

Nekoliko meteoroloških modela se slaže po pitanju zimske sezone 2019 – 2020.

Recimo ECMWF vremenska prognoza očekuje da će iznad Atlantika biti niži pritisak uz očekivani jaču ciklonsku aktivnost i viši pritisak iznad Evrope. A to obično znači da će širom našeg kontineta zima 2020 biti blaga. To se odnosi na zapadnu, centralnu i južnu Evropu dakle i Srbiju. Sa druge strane, istok Evrope i Rusija bi po ovom modelu mogli da se suoče sa hladnijom zimom.

Model ipak ukazuje na tempetarure iznad proseka na celom kontinetu.

vremenska-prognoza-zima-2020

Tu je i UKMO sezonski model koji stiže iz Britanske meteorološke kancelarije. Prognoza je slična i britanski stručnjaci takođe očekuju blagu zimu u Evropi, navodi SevereWeather.

Stigao je i kineski model Beijing Climate Center koji ukazuje da bi temperature mogle da budu nešto niže od proseka širom centralne Evrope.

Šta sve to znači?

Vrlo verovatno će toko zime 2020, odnosno tokom decembra, januara i februara zima biti blaga, a temperature iznad proseka. To ipak ne znači da neće biti hladnih dana i da neće biti snega. Ipak, umesto recimo 20 snežnih dana moguće da će ih biti 8 ili 10. Naravno, očekuju se povremeni prodori hladnog vazduha sa severa, baš kao i toplog i vlažnog sa Mediterana koji bi doneli i nešto više padavina.

Kako se zima 2020 bude približavala, tako će i vremenske prognoze za taj period biti sve preciznije.

Kako sada stoje stvari, očekujte više toplih dana u sezoni pred nama.

Vremenska prognoza zima 2020 – AccuWeather

Poznati i dosta cenjeni meteo servis iz Velike Britanije AccuWeather je objavio svoju dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2020.

Zapadna Evropa se može suočiti sa snažnim olujama i padavinama. Istok Evrope očekuju prodori veoma hladnog vazduha.

Što se tiče Centralne i Južne Evrope, pa i Balkana i Srbije očekuje nas toplo vreme tokom cele zime uz malo padavina.

“Biće oluja ali neće biti kao prošle godine”, reao je Jason Nicholls iz AccuWeather objašnavajući prilike na Balkanu.

Zapravo, te kratke oluje će povremeno prekidati dugačke periode toplog i suvog vremena i ovakve prilike bi trebalo da budu manje ili više zastupljene tokom cele zime.

Naravno, mogući su kratki periodi hladnog vremena, ali oni neće potrajati duže od nekoliko dana.

Kakva je vremenska prognoza za jesen 2019 u Srbiji otkrijte na linku.