Objavljena je prva vremenska prognoza za jesen 2019 u Evropi pa i Srbiji. Sve su uradili cenjeni prognostičari iz servisa Accuweather koji tradicionalno pred svako godišnje doba izbacuju svoje viđenje dugoročne prognoze. I do sada su se u više navrata pokazali kao veoma precizni u svojim prognozama, pa nema razloga da sumnjamo i u ovu vremensku prognozu za jesen 2019.

Kako se leto približava kraju, vremenske prilike u Evropi će nam prirediti neke dramatične promene.

U periodu pred nama, topli dani će biti sve manje izraženi dok će se mnogi regioni u Evropi suočiti sa čestim olujama i padavinama.

Vremenska prognoza jesen 2019 – Srbija

Što se tiče vremenske prognoze za jesen u Srbiji i na Balkanskog poluostrvu, očekuje nas kišovito vreme sa čestim olujama, pogotovo početkom jeseni.

Od Italije do Grčke i Rumunije mogu se očekivati grmljavine uz olujno vreme, kao što se dešavalo i tokom letnje sezone. Spori sistemi oluja bi mogli da donesu i padavine koje bi trajale nekoliko dana što može da izazove poplave i klizišta, navodi Accuweather.

Ovi rizici će biti veći početkom jeseni i smanjivaće se kako sezona bude vreme bude proticalo. Kiše će biti posebno izražene tokom oktobra i novembra na jugu Evrope.

Na Balkanu možemo očekivati još toplih dana, ali će oni biti u granicama proseka ili nešto ispod, odnosno padavine će ograničiti duže periode izrazito toplog vremena.

Postoji mogućnost prodora hladnog vazduha sa severa i istoka kontinenta na teritoriji Mađarske, Rumunije i Srbije. Dakle, moguće je da se već krajem jeseni suočimo sa pravim zimskim vremenom.

Vremenska prognoza jesen 2019 – Evropa

Dok će veliki deo Evrope tokom jeseni moći da očekuje prosečne temperature (i Srbija), na istoku kontinenta će biti hladnije od proseka, pogotovo u Ukrajini, baltičkim zemljama i Belorusiji.

Velika Britanija i atlantske obale zapadne Evrope mogu da se suoče sa snažnim vetrovima tokom sezone pred nama dok će centralna i zapadna Evropa imati blagu i prijatnu jesen sa temperaturama često nešto višim iznad proseka.

Vremenska prognoza zima 2020 se nalazi na linku.

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime