Ako vas zanima vremenska prognoza za zimu 2019 imamo potencijalno zabrinjavajuće vesti.

Vremenska prognoza za zimu 2019 – 2020 se nalazi na linku.

Sprema se globalni klimatski fenomen koji bi mogao da utiče na vremenske prilike širom planete, pa i na Srbiju i ostatak Evrope.

Meteorolozi kažu da je sve izvesnije da će se u Pacifiku i ove zime pojaviti El Niño. Poslednji put se to desilo tokom zime 2015 / 2016 i snažno se odrazilo na klimu širom sveta.

Šansa da će se to desiti je oko 70 posto, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Šta je El Niño i šta to znači? I kako će to uticati na vremensku prognozu za zimu 2019?

Naziv na španskom jeziku znači mali dečak i odnosi se na malog Isusa, pošto je fenomen najprimetniji za Božić. U praksi pojava predstavlja neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije na površini Istočnog Pacifika koje se odražavaju na vremenske prilike u mnogim državama oko Pacifika ali i širom sveta. Posebno velik uticaj koji El Nino ima je na Severnu Ameriku ali njegove posledice se osećaju i u Evropi.

Vremenska prognoza – Zima 2019 u Srbiji

Po pravilu, zime u kojima se javlja El Niño donose ekstremne vremenske prilike u Evropu. Tako da bi vremenska prognoza za zimu 2018 / 2019 mogla da bude zabrinjavajuća.

Smatra se da El Niño povećava šanse za ekstremno hladnom i suvom zimom na severu Evrope, dok za jug Evrope postoje dva scenarija.

Prvi je blaga zima sa višim temperaturama od proseka ali uz puno padavina. Takva je recimo bila zima 2016.

Druga mogućnost je da zima i na jugu Evrope bude hladna, suva i veoma duga.

Naučnici se ipak slažu El Niño ukazuje da će zima 2019 biti sve samo ne normalna.

Takođe, posle zima koju je obeležio El Niño skoro uvek sledi topla sledeća godina pa bi leto 2019 moglo da bude natprosečno toplo.

Naučnici su inače zabrinuti. Do sada se smatralo da se El Niño normalno događa svakih 5 do 7 godina. A njegovo ponavljanje posle samo tri godine ukazuje na snažan uticaj klimatskim promena na vremenske prilike.

Vremenska prognoza za zimu 2019 – Dodatak 1:

I domaći stručnjaci iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije ( Hidmet ) objavili su nedavno svoju dugoročnu prognozu za zimu 2019. Po njihovim procenama ova zimska sezona pred nama će biti nešto toplija od višegodišnjeg proseka, ali i vlažnija, odnosno uz više padavina. Takođe, se ne očekuju velike temperaturne oscilacije, što znači da će jesen biti sasvim u proseku, dok zaista hladni dani stižu u januru. Ovo ukazuje da će se po svemu sudeći ostvariti prvi scenario i da će El Nino imati uticaj na klimu u Evropi pa i na Balkanu i Srbiji.

Odnosno sve je izvesnije da je pred nama zima 2019 sa višim temperaturama od proseka, ali i važna odnosno sa više kiše i snega.

Vremenska prognoza zima 2019 – Dodatak 2:

Čuveni britanski meteorološki servis Accuweather je upravo objavio kratku najavu svoje vremenske prognoze za zimu 2018 – 2019. Za sada je tu samo slika Evrope sa glavnim trendovima. Evo kako izgleda dugoročni trend za sezonu pred nama:

vremenska-prognoza-zima-2019

To znači da je sve izvesnije da nas u Evropi očekuje toplija i vlažnija zima 2019 sa više padavina. Što se tiče Balkana i juga Evrope prognoziraju se natprosečno visoke temperature, dok centralnu i zapadnu Evropu učekuje više padavina uz oluje.

Accuweather će u sledećim danima objaviti celu vremensku prognozu pa očekujemo i detalje njihove procene za zimu 2019.

Vremenska prognoza za zimu 2019 – Dodatak 3:

AccuWeather je upravo objavio kompletnu dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2018 – 2019.

Zapadna Evropa, od Britanije do Severne Francuske baš kao i deo Skandinavij će se suočiti sa rizikom od oluja tokom zime pred nama.

Ostatak zapadne i centralne Evrope može da očekuje intenzivne padavine, uz poplave i vetar koji bi čak mogli i da ugroze saobraćaj i putovanja.

Ceo jug Evrope, od Španije, Italije pa do Balkanskog poluostrva i Srbije može da očekuje natprosečno toplu temperaturu. Zanimljivo je da AccuWeather prognozira i nešto suvlju zimu 2019 u našem regionu, što se donekle razlikuje od ranijih procena koje su ukazivale na više padavina i u ovom regionu, pogotovo tokom drugog dela zime.

Procenjuje se da bi topla zima mogla da bude dobra i za ekonomiju regiona pošto će drugi Evropljani, pogotovo oni sa Severa iskoristiti povoljnu vremensku prognozu i planirati putovanja na jug tokom zimske sezone.

Što se tiče Srbije i Zapadnog Balkana dugi topli talasi će značajno smanjiti mogućnost snežnih padavina. Olujno vreme će biti retko i ne previše intenzivno.

Sa druge strane, severoistok Evrope čeka veoma hladna zima uz puno snega. Ti frontovi hladnog vazduha bi mogli da stignu do Češke i Austrije i ipak nešto ređe do Srbije i balkanskih zemalja.

Prognoza za zimu 2019 – Dodatak 4:

Meteorolozi iz Hidmeta  objavili su i novu, nešto precizniju prognozu za zimu 2019, tačnije decembar i januar. Tako nas očekuju prosečne temperature ili čak nešto iznad proseka. Ne očekuju se nikakvi ekstremi ni po pitanju temperatura ni po pitanju padavina.

Čini se da je sušni period za nama, pa se mogu očekivati i padavine uobičajene za ovo godišnje doba uz promenjivo vreme.

Tokom decembra će biti hladih perioda sa mogućim snegom, i ukupnim padavinama od oko 47 mm po kvadratu (za Beograd), što je u skladu sa višegodišnjim prosekom. Ovakvi periodi se očekuju sredinom i krajem decembra, pa je moguće da prognoza za Novu godinu 2019 podrazumeva i sneg.

Što se tiče temperatura tokom januara, one će u biti više od proseka i to za oko jedan stepen. Minimalne temperature u Beogradu će biti oko nule a verovatno će biti bar jedan period uz veoma tople temperature.

Vremenska prognoza zima 2019 – Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (Dodatak 5):

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod je upravo objavio svoju dugoročnu vremensku prognozu za zimu 2019. I ona, barem njen deo koji se odnosi na kontinetalni deo zemlje, se itekako može primeniti na Srbiju. Tako je bilo i do sada.

Hrvatski stručnjaci prognoziraju prosečne temperature tokom zime 2019. u kontinentalnom delu zemlje, a upravo to bi moglo da se odnosi i na Ssrbiju.

Ali pazite ovo.

Očekuju se periodu sa temperaturama koje su visoko iznad proseka, ali i onima koji su značajno niže od proseka zbog prododa hladnog vazduha sa severa.

Upravo takve oscilacije su izgledne ove zime, ali ovi ciklusi ne bi trebalo da traju previše dugo.

Što se tiče padavina, njihova prognoza je složenija, ali nekoliko faktora ukazuje na moguće kiše i sneg iznad višegodišnjeg proseka.

Vremenska prognoza za Novu godinu 2019

vremenska-prognoza-za-novu-godinu-2019

izvor: hidmet

Vremenska prognoza za doček Nove godine 2019 ukazuje da postoji šansa za praznike pokrivene snegom. Po dugoročnoj prognozi za decembar koju je objavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije, krajem meseca će postojati uslovi za padavine i sneg. Temperature će biti oko nule, uz moguć sneg.

Ipak, meteorolozi ukazuju da je šansa da će prognoza za doček Nove Godine 2019 podrazumevati snežne padavine relativno mala. Tek u 20 do 30 posto slučajeva u Srbiji sneg pada za Novu godinu. Tako da će vreme verovatno biti u skladu sa višegodišnjim prosekom po pitanju temperature, bez snega, suvo i verovatno mestimično maglovito.

3 KOMENTARI

  1. Boze al lupate gluposti sa ovim dodatcima. Nidje veze, NIKO normalan nije napisao i prognoziro to sto vi lupate! Sramota! Ceka nas veoma hladna zima sa mnogo snijega i leda! E TO je PRAVA prognoza za cjelu zimu!

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime