Vremenska prognoza za proleće 2020 je već pred nama, odnosno prvi modeli i dugoročne procene. A kako tehnologija napreduje tako i ove, nekada dosta nepouzdane prognoze, postaju sve preciznije i tačnije. To je trend koji smo primetili već nekoliko sezona unazad.

Zima se polako približava kraju i čini se da će proleće 2020 početi i ranije nego inače.

Nove prognoze ukazuju da od prave zime ove godine u Srbiji neće biti ništa. Do kraja januara i u februaru očekuje se nastavak trenda visokog pritiska iznad Evrope, što potvrđuje ranije prognoze i isključuje mogućnost dugih perioda sa hladnim danima i padavinama. Odnosno, moguće je da će do kraja zime biti nekoliko hladnih dana koji bi uključivali i sneg, ali je verovatnije da je pred nama period iznadprosečno visokih temperatura za ovo doba godine uz nedostatak značajnijih padavina, iznosi Severe Weather Europe u svojoj prognozi do kraja zime. Već u februaru polarni vorteks gubi na snazi i već će biti kasno za značajne proboje hladnog vazduha.

Vremenska prognoza za proleće 2020

prognoza-prolece-2020
prognoza-prolece-2020

A tu je sada i prva vremenska prognoza za proleće 2020 zasnovana pre svega na ECMWF modelu. Trend koji smo imali tokom ove zime će se nastaviti u kako polako prelazimo u prolećne meece 2020 godine.

Visok pritisak koji će se zadržati iznad Evrope i zapadnog Atlantskog okeana znači da će proleće doći ranije. U martu, aprilu i maju će nas dočekati više temperature od višegodišnjih proseka.

U Srbiji i na Balkanu će i proleće po svemu sudeći proći sa manje padavina koje bi čak mogle i da izazovu sušu. U centralnoj Evropi su moguće veće količine padavina, a to znači da bi pre svega preko Dunava do Srbije mogle da dođu veće količine vode.

Sa ovim predviđanjima se slaže i UKMO model koji je postavljen u Meteorološkoj kancelariji Ujedinjenog Kraljevstva, baš kao i Meteo-France.

Dakle, vremenska prognoza ukazuje da će se sve do februara nastaviti suvo vreme sa temperaturama iznad nule u Srbiji. Već tokom drugom meseca 2020 sledi slabljenje polarnog vorteksa u stratosferi i postepeno slabljenje zime uz rast temperatura. Već od marta, uz natprosečno visoke temperature moguć je početak proleća 2020.

Dodatak:

Vremenska prognoza za proleće 2020 u Srbiji – AccuWeather

AccuWeather je upravo objavio svoju prognozu za proleće 2020 u Evropi.

Na Balkanu i u Srbiji se po modelima britanskih meteorologa očekuju temperature bliske višegodišnjem proseku, koje će biti samo nešto više.

Kišni period sa olujnim vremenom se može očekivati u martu i do početka aprila.

Snežne padavine su moguće na planinama čak i martu i to bi bilo dobro za turističku sezonu.

Moguće su i poplave, ali lokalne prirode.

Dakle, u Srbiji nas očekuju temperature u proseku, sa povremenim kišnim periodima i rizikom od oluja.

Ovde imate celu prognozu Accuweather za proleće 2020 u Evropi.

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime