Vremenska prognoza za proleće 2020 u Srbiji je stigla a uradio je poznati britanski meteorološki servis AccuWeather.

Njihovi stručnjaci su kao i pred svaku sezonu uradili prognozu za celu Evropu, pa i Balkan i Srbiju za period od marta do maja.

Dobar deo Evrope će se suočiti sa natprosečno visokim temperaturama tokom sezone proleća. To se odnosi na zapadnu i severnu Evropu, ali i centralnu, u koju spada i Srbija.

Ipak, natposečno toplo vreme bi moglo da bude dobra vest za poljoprivednike koji će moći ranije da seju.

Ali neće svima odgovarati ovakva vremenska prognoza za proleće 2020.

“Oni koji provode vreme napolju bi trebalo da očekuju raniju sezonu alergija zbog dužih perioda toplog vremena što će povećati viši nivo polena u vazduhu”, objašnjava meteorolog Tyler Roys iz AccuWeather.

Na samom zapadu kontinenta, u Velikoj Britaniji i Irskoj mogući su dugački periodi kišnog vremena. Nasuprot tome, Istočna Evropa, od Poljske do Ukrajine bi mogla da se suoči sa dugom sušom.

Najtoplije temperature se očekuju u Španiji i Portugalu gde mogu da dostignu i do 38 stepeni dok bi u drugim delovima Evrope mogle da budu i do 30 stepeni.

Vremenska prognoza za proleće 2020 u Srbiji

Na Balkanu i u Srbiji se očekuju nešto prosečnije temperature, koje će biti samo nešto iznad proseka.

Najviše padavina se može očekivati u martu i do početka aprila kada bi olujno vreme sa Mediteraan moglo da donese intenzivne padavine.

Lokalne poplave bi mogle da budu problem, ali vlažnije vreme će ipak biti dobrodošlo pred letnju sušu. Očekuje se manje padavina nego inače. Oluje u periodu od aprila do maja na Balkanu mogu da budu intezivne i opasne.

Snežne padavine su moguće na planinama čak i martu i to bi bilo dobro za turističku sezonu.

Dakle, u Srbiji nas očekuju temperature u proseku, sa povremenim kišnim periodima i rizikom od oluja. Ostatak Evrope očekuje veoma toplo proleće 2020.

Ako vas zanima više o temi vremenska prognoza za proleće 2020 kliknite na link.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime