Vremenska prognoza leto 2021 Srbija – je stigla. U pitanju su prve dugoročne prognoze, odnosno modeli koji mogu da ukažu na trendovi koji će obeležiti letnju sezonu pred nama.

Meteorolozi naravno ukazuju da prognoze koje se tiču čitavih sezona nisu uvek precizne, ali obično ukazuju bar na to da li nas čeka natprosečno visoke ili niske temperature i koliko će biti padavina. Evo šta nas čeka na leto 2021.

Vremenska prognoza leto 2021 Srbija

vremenska-prognoza-za-leto-2021-u-srbiji
vremenska-prognoza-za-leto-2021-u-srbiji

Jednu od prvih prognoza za Evropu koja je objavljena uradili su stručnjaci sa portala Mkweater i zasnovana je na osnovu dugoročnih globalnih trendova, zime za nama i ciklusima širom planete. Po svemu sudeći letnja sezona 2021 će najviše ličiti na 2010 ili 2012 godinu, kada su posle jakih zima u Evropi došla ekstremno topla leta.

Slični trendovi su se ponavljali tokom 20 veka više puta uvek sa sličnim posledicama u ovom regionu, navode stručnjaci.

Takođe, faktor je i La nina u Tihom okeanu, što utiče na vremenske prilike u Americi, ali i Evropi.

Sve to ukazuje da će leto 2021 na jugu Evrope, uključujući Italiju, Grčku, Balkan pa i Srbiju biti ekstremno toplo i suvo. To znači da se mogu očekivati suše, uz veoma duge talase tropskog vremena pod uticajem toplog vazduha iz Sahare. Meteorolozi čak kažu da bi toplotni udari moglu da budu i katastrofalni u određenim regijama.

Sa druge strane, na severu Evrope se očekuje hladnija od proseka sezona uz intenzivne padavine. Istočna Evropa, sve do Rusije, će biti suva uz prosečne temperature.

Dakle, još uvek je rano za tačne podatke, ali vremenska prognoza za leto 2021 u Srbiji ukazuje da je pred nama veoma topla sezona uz malo padavina i natprosečno visoke temperature. Nadamo se da ćemo bar moći da odemo na more, odnosno da će pandemija bar malo popustiti do tada i da će covid pasoši zaživeti posle čega će putovanja ponovo biti moguća.

image: Mkweater

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime