Vremenska prognoza leto 2021 Srbija – je stigla. U pitanju su prve dugoročne prognoze, odnosno modeli koji mogu da ukažu na trendovi koji će obeležiti letnju sezonu pred nama.

Meteorolozi naravno ukazuju da prognoze koje se tiču čitavih sezona nisu uvek precizne, ali obično ukazuju bar na to da li nas čeka natprosečno visoke ili niske temperature i koliko će biti padavina. Evo šta nas čeka na leto 2021.

AccuWeater vremenska prognoza za leto 2021

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @kim.mdv

Poznati britanski meteo servis AccuWeater je objavio vremensku prognozu za letnju sezonu pred nama. Ono što je bitno da znate jeste da oni obično pogode glavne trendove.

Ukratko, u Evropi nas očekuju različite vremenske prilike u zavisnosti od dela kontinenta. Sever će se suočiti sa hladnijim vremenom i puno padavina dok na jugu i u Centraloj Evropi možemo očekivati toplije i sušnije vreme.

AccuWeather meteorolozi su izdali upozorenje na vrućine koje će zahvatiti dobar deo Juga Evrope, pre svega Španiju, Portugal, Italju i jug Francuske i to pod uticajem toplog vazduha iz Afrike.

Što se tiče jugoistočne Evrope, Balkana pa i Srbije prosečne temperature će biti oko normale. Dakle, leto 2021 neće biti natprosečno vrelo, kao što su se neki pribojavali.

Ipak, količina padavina će biti manja i to bi moglo da dovede do problema.

Vremenska prognoza leto 2021 Srbija

vremenska-prognoza-za-leto-2021-u-srbiji
vremenska-prognoza-za-leto-2021-u-srbiji

Jednu od prvih prognoza za Evropu koja je objavljena uradili su stručnjaci sa portala Mkweater i zasnovana je na osnovu dugoročnih globalnih trendova, zime za nama i ciklusima širom planete. Po svemu sudeći letnja sezona 2021 će najviše ličiti na 2010 ili 2012 godinu, kada su posle jakih zima u Evropi došla ekstremno topla leta.

Slični trendovi su se ponavljali tokom 20 veka više puta uvek sa sličnim posledicama u ovom regionu, navode stručnjaci.

Takođe, faktor je i La nina u Tihom okeanu, što utiče na vremenske prilike u Americi, ali i Evropi.

Sve to ukazuje da će leto 2021 na jugu Evrope, uključujući Italiju, Grčku, Balkan pa i Srbiju biti ekstremno toplo i suvo. To znači da se mogu očekivati suše, uz veoma duge talase tropskog vremena pod uticajem toplog vazduha iz Sahare. Meteorolozi čak kažu da bi toplotni udari moglu da budu i katastrofalni u određenim regijama.

Sa druge strane, na severu Evrope se očekuje hladnija od proseka sezona uz intenzivne padavine. Istočna Evropa, sve do Rusije, će biti suva uz prosečne temperature.

Dakle, još uvek je rano za tačne podatke, ali vremenska prognoza za leto 2021 u Srbiji ukazuje da je pred nama veoma topla sezona uz malo padavina i natprosečno visoke temperature. Nadamo se da ćemo bar moći da odemo na more, odnosno da će pandemija bar malo popustiti do tada i da će covid pasoši zaživeti posle čega će putovanja ponovo biti moguća.

image: Mkweater