Putovanja više nisu ista, pandemija korona virusa donela je nova pravila ponašanja.

Zato, evo kako će izgledati putovanja i to sve do 2023. godine kada se očekuje oporavljanje turizma.

Ovih dana nas je obradovala vest da ćemo moći da putujemo u Grčku na odmor ali pod uslovom da smo vakcinisani (ili imamo negativne testove na koronu).

Bez posebnih uslovljavanja putnici iz Srbije moći će da putuju u Crnu Goru, Tursku, Albaniju.

A da je turizam pretrpeo velike gubitke govore i najnoviji podaci. Međunarodni dolasci turista smanjeni su za 72% u periodu od januara do oktobra 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su Svetske turističke organizacije. Istvoremeno je gubitak prihoda od međunarodnog turizma iznosio 935 milijardi američkih dolara.

Kako je smanjen broj međunarodnih putovanja neke kompanije su smanjile naknade za otkazane letove, kako bi privukle putnike.

Oni koji su putovali u druge zemlje vrlo dobro znaju da su morali da poštuju određena pravila kada ulaze u druge države i da budu u samoizolaciji dve nedeje za svaki slučaj. Na carini su pokazivali testove da su negativni.

A od nedavno je usvojena odluka u zemljama Evropske unije da se uvode covid pasoši.

Sada će biti omogućeno da putnici na mobilnim imaju sačuvane rezultate vakcinacije ili testiranja kako bi mogli da putuju. Tu aplikaciju i IATA Travel Pass razvija Međunarodno udruženje vazdušnog prometa.

Od sredine juna u zemljama EU počeće da se primenjuje zeleni sertifikat ili jednostavno covid pasoš. Tu će biti podaci o vakcini i negativnim testovima na coronu.

Države članice će takođe moći bilateralno da sklapaju sporazume i određuju uslove za ulazak i njihove zemlje.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime