Zero Waste je globalni pokret koji podrazumeva smanjenje đubrišta koje svi mi neprekidno stvaramo. Ideja je da se promene navike i životni stil kako bismo dostigli – zero waste, odnosno život bez otpada koji će pre ili kasnije završiti u prirodi.

Kako se to postiže?

Pre svega reciklažom i ponovnim korišćenjem stvari.

Životni stil sa nula otpada je poslednih godina dobio na globalnoj popularnosti, pre svega kao odgovor na sve veće zagađenje prirodnog okruženja. I sve više ljudi je dovoljno samosvesno i obrazovano da shvata da svako od nas svojim postupcima itekako može da utiče na prirodu. Pet R reči (5R) su ključne za zero waste filozofiju: refuse, reduce, reuse, recycle, rot, odnosno: odbiti, smanjiti, ponovno upotrebiti, reciklirati, kompostirati.

I upravo tih pet načela su u osnovi životnog stila Nula otpada. Pojednostavljeno, ideja je da se koriste proizvodi i koji će trajati dugo a uz su napravljeni od materijala koji neće zagaditi prirodu, odnosno koji može da se reciklira, ponovo upotrebi ili kompostira. To su recimo metal ili staklo, drvo i drugi materijali biljnog porekla.

Sa druge strane, najveći neprijatelj Zero waste pokreta je sasvim izvesno – plastika. Da, neke od njih mogu da se recikliraju, ali samo donekle i obično samo dva puta. Posle toga će zauvek ostati kao đubrište koje ne znamo gde će završiti. Uz to su skoro sve plastike opasne za zdravlje.

Šta od plastike možemo da prestanemo da koristimo?

Zapravo skoro sve: plastične kese, flaše, četkice za zube, sunđere, slamčice, sudove…

Zanimljivo je da Zero waste aktivisti prave svoje kozmetičke proizvode baš kao i sredstva za čišćenje kuće.

Na netu postoji bezbroj recepata koje možete da pronađete.

Kako da počnete da živite Zero waste?

Probajte da se uputite u temu i otkrijte koji materijali i proizvodi su posebno štetni za nas i prirodu. Uključite zdrav razum i razmislite o svakog kupovini.

Za početak, možete i da pratite ovih 8 pravila:

1. Papirne maramice i ubrusi

Koristite krpice, maramice i platnene ubruse koje ćete oprati i koristi više puta.

2. Plastična ambalaža

Odmah izbacite sve od plastike što možete iz kuće. Činije za hranu u kuhinji zamenite staklenim. Ako niste znali, većina činija od plastike sadrži opasnu BPA hemikaliju koja će dospeti u hranu i vaš organizam. Ona može da izazove rak i poremeti hormonsku ravnotežu. Plastika u dečijim igračkama takođe može da bude loša za njih i opasne hemikalije mogu da dospeju u organizam preko kože.

3. Plastične flaše

Ne koristite vodu iz plastičnih flaša. Sipajte vodu iz vodovoda i nosite je u metalnoj flašici koju ćete koristiti godinama.

4. Kese

Nosite platnene torbe umesto kesa u prodavnicu.

5. Povrće i proizvodi

Kada kupujete povrće i proizvode probajte da ih uzimate bez kesa i plastične ambalaže. Nosite vaše platnene torbice koje ćete koristiti više puta.

6. Sunđeri, četke…

Sunđeri su magnet za bakterije i prljavštinu. Umesto onih napravljenih od sintetike možete da koristite četke od prirodnih materijala.

7. Kompost

Da li znate da čak 80 posto otpada koje napravimo može da se kompostira. Lako ćete dobiti prirodno đubrivo za vaše cveće ili baštu. Od komposta čak može da se napravi i sredstvo za čišćenje na bazi bio enzima koje je prirodno i efikasno za čišćenje kuće.

8. Reciklirajte

Naravno reciklirajte sve što je moguće.

A sada pročitajte i zašto je sasvim ok da kupujete polovnu odeću i dajete drugima:

Zašto je stara odeća tako KUL?