Preti nam globalna nestašica svega i čini se da se stvari neće stabilizovati uskoro. Posle problema sa snabdevanjem čipovima, zbog čega je stala proizvodnja u mnogim fabrikama, sada se svet suočava sa manjkom energije kao i ogromnim zaostacima u transportu robe.

Trenutno u najvećim svetskim lukama na stotine kontejnerskih brodova već danima ili nedeljama čeka isporuku robe.

A to znači da se ti brodovi i kontejneri na njima neće na vreme vratiti po novu robu.

Posledice će biti dramatične – nedovoljno robe, prazni rafovi i povećanje cena.

Skoro izvesno, neće biti velikih popusta za Crni petak 2021 i postoji velika šansa da širom sveta ne bude dovoljno robe uoči praznične sezone, Nove godine i Božića.

Već sada, mnoge zemlje se suočavaju sa nestašicama uobičajenih proizvoda. Posle Velike Britanije, sada prodavci prijavljuju prazna skladišta i u SAD pa u mnogim gradovima nema piletine, slanine, sira, kafe, maslinovog ulja, toalet papira i pelena.

Već neko vreme je usporena isporuka i automobila, telefona i računara zbog nedovoljno čipova. Ni roba iz Kine ne može da se isporuči pošto je ceo lanac, od proizvodnje do isporuke u maloprodaje potpuno poremećen.

“U ovom trenutku nestašice su garantovane… Već mesecima upozoravamo potrošače da snize svoja očekivanja za sezonu praznične kupovine. Činjenica je da je lanac snabdevanja rastegnut do svoje granice od jednog kraja do drugog”, rekao je za Business Insider Jonathan Gold, potpredsednik u Nacionalnoj federaciji maloprodaje iz SAD.

Stvar je toliko ozbiljno da se najavljuju hitna proširenja kapaciteta luka u mnogim zemljama.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime