Prošle su 32 godine od kada se dogodila nuklearna katastrofa u Černobilu. Tako se svake godine 26. aprila obeležava Međunarodni dan sećanja.

Eksplozija u nuklearnoj elektrani u Černobilju u tadašnjem Sovjetskom savezu je najveći nuklearni akcident ikada. Čak 8,4 miliona ljudi je bilo direktno izloženo radijaciji.

Na licu mesta u Černobilu je izgubilo živote oko 50 ljudi, ali ukupan broj žrtava radijacije nikada nije objavljen. GreenPeace navodi da je nastradalo ukupno 200.000 ljudi.

Sve je počelo u 1:23 sati kada su operateri u nuklearnoj centrali Lenjin napravili nekoliko fatalnih grešaka, što je dovelo topljenja jezgra, eksplozije koja je uništila omotač reaktora posle čega je ogromna količina radijacije iscurela u atmosferu. Najgore su prošli likvidatori, vojnici koje su slali da čiste visoko radioaktivno nuklerno gorivo.  Ovde imate celu priču o tome kako je došlo do nesreće.

U Sovjetskom Savezu su se dešavale i druge nesreće u nuklearnim centralama. Recimo u centrali Majak i njenom tajnom Gradu 40. Ovde je priča o tome.

I za kraj, ako vas zanima koja radijacija je opasna i koliko banana bi moglo da vas ubije zračenjem kliknite ovde.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *