Pranje farmerki u veš mašini i kako ih oprati. To je važno pitanje jer mnogi kažu da to nikako ne treba raditi jer se farmerke peru isključivo ručno. Pojedini tvrde da ih uopšte ne treba prati, makar godinu dana.

Ipak, pitanje kako oprati farmerke u veš mašini traži pravi odgovor.

Pranje farmerki u veš mašini

Za početak trebalo bi da znate da sasvim tamne farmerke, koje nisu ni malo izbledele treba što duže sačuvati od veš mašine i pranja.

Farmerke nemojte prati sa gomilom veša u mašini jer će se tako izgužvati, pojaviće se po njima niz pregiba i biće skoro pa neupotrebljive.

Pre nego što ih ubacite u mašinu okrenite ih sa unutrašnje strane. Tako će se manje habati i bledeti. Zatvorite i sve patent zatvarače a iz džepova izvadite maramice, ključeve, novac.

Ukoliko farmerke imaju rupe obavezno ih prošite i pričvrstite rubove da se dalje ne pocepaju.

Ako farmerke imaju neke fleke uklonite ih pre pranja pomoću specijalnih tečnosti za uklanjanje mrlja. Ili ih samo sastružite.

Nemojte prati zajedno svetle i tamne farmerke. Često se dešava da puste boju pa će vaše svetlije farmerke možda mestično poprimiti drugu boju. Takve neće moći da se nose.

Vodite računa koji deterdžent koristite. Obavezno ubacite onaj koji će sačuvati boje.

Perite ih na 30% i to u ciklusu koji je podesan za osetljiv veš.

Nemojte uključivati jaku centrifugu da farmerke ne bi bile izgužvane potpuno i skoro neupotrebljive.

Sušite ih na vetru, nikako na suncu a sušilice za veš izbegavajte, pogotovo ako farmerke imaju kožu etiketu. Najbolje je da ih namestite rukama da lepo stoje i ostavite na vazduhu da se sasvim prosuše.

Ako ih dugo držite u sušilici mogu da se skupe, što se može desiti i ako ih perete na visokoj temperaturu.

Pogledajte i kompletan vodič – Kako oprati farmerke

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime