Tim stručnjaka na čelu sa britanskim arheologom Nicolasom Reevesom ući će u Tutankamonovu grobnicu 28. septembra i pokušati da otkrije da li se iza severnog zida zaista kriju tajna vrata.

Reeves je u avgustu objavio svoja otkrića kojima tvrdi da je pronašao dokaze o tome da je čuvena egipatska kraljica Nefertiti pokopana u grobnici svog posinka Tutankamona.

Ako je Reevesova teorija tačna, to će rešiti čitav niz misterija o Tutankamonovoj grobnici, koje muče istoričare. Na primer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi u njegovoj grobnici. Sama grobnica smeštena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi sa te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi. Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od predvorja grobnice, što je isto tako bilo neuobičajeno.

Zbog toga, kao i slika unutar prostorija Reeves smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mesto za Tutankamona kao "grobnica unutar grobnice".

Zid iza koga možda grobnica čuvene po lepoti kraljice Nefertiti, prekriven je religijskim motivima, što predstavlja još jedan oblik zaštite.

Nefertiti, čije ime znači "lepotica je stigla", bila je kraljica Egipta i supruga faraona Amenhotepa III. u 14. veku pre nove ere. Ona je sa suprugom ustanovila kult Atona, boga sunca, i promovisala umetnost koja je bila potpuno drugačija od one po dotadašnjim standardima.

I pored njenog izuzetnog statusa, smrt i mesto grobnice su ostali misterija do danas.

Arheolozi se slažu da ako je Reeves u pravu, skrivena grobnica verovatno krije puno veće bogatstvo od Tutankamonove.

 

"Ako nisam u pravu, nikom ništa, ali ako jesam, ovo je možda najveće arheološko otkriće u istoriji", rekao je Reeves za The Economist.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime