I skoro 100 godina posle otkrića, čuvena Tutankamonova grobnica i dalje otkriva svoje tajne.

A čini se da ćemo uskoro otkriti najveću.

Doktor Nicholas Reeves sa Univerziteta Arizona tvrdi da je pronašao Kraljicu Nefertiti. On smatra da se u okviru Tutankamonove grobnice nalaze dobro skrivena vrata koja vode do njegove majke poznate po lepoti.

Nefertiti je iznenada preminula 1340. godine pre Nove ere, a od tada se ne zna šta je bilo sa njom.

Do sada se smatralo da je Tutankamonova majka jedna od sestara njegovog oca. Mada sve više Egiptologa tvrdi da je Nefertiti, glavna žena Faraona Akhenatena zapravo majka Tutankamona.

Profesor Reeves sada kaže da ima dokaze kako se u prostoriji gde se nalazio Tutankamonov sarkofag kriju dva prolaza. Jedan vodi u ostavu a drugi u tajnu prostoriju u kojoj se navodno nalazi Nefertiti, a otkrio ih je digitalnim skeniranjem. Još uvek se čekaju konačne analize koje bi mogle da potvrde ovu teoriju. Kao i da se vrata otvore a onda i uđe u prostoriju u kojoj se možda nalazi najveća tajna drevnog Egipta. Arheolozi kažu da je posebno zanimljivo što je prolaz skriven religijskim crtežima, što znači da je neko zaista želeo da sakrije tajna vrata. Da bi se otvorila potrebno je uništiti te crteže, što je bilo malo verovatno da će se bilo ko usuditi.

Inače, Nefertiti i Faraon Akhenaten su vladali tokom 14. veka pre Nove Ere a ostali su poznati kao najveći i najmoćniji vladari starog Egipta.

Zanimljivo je da su uveli religijsku revoluciju, pa su se od tada klanjali samo jednom Bogu – Atenu.

Nefertiti je bila veoma lepa i veoma moćna. Po nekim naučnicima imala je podjednaku vlast kao i njen suprug. Nejasno je kako je preminula ali se sumnja na iznenadnu bolest, možda čak kugu. Do danas njena mumija, roditelji niti deca nisu otkriveni.

Arheolozi ističu da se i dalje traga za grobnicama njenog supruga Faraona Akhenatena, kao i Faraona Smenkhkare-a koji je nasledio Tutankamona.