Plaćanje mobilnim telefonom u Srbiji je počelo. Da, sada možete da uđete u prodavnicu, kupite šta god poželite i samo pokažete vaš mobilni telefon kako biste skenirali QR kod.

Zapravo, više nećete morati da nosite ništa osim telefona kada izlazite iz kuće.

Plaćanje mobilnim telefonom u Srbiji

Narodna banka Srbije je saopštila kako je novi način plaćanja moguć na svim mestima sa oznakom „IPS“. Kako je sve još uvek novo, nema ih previše, ali smo sigurni da će se broj mesta na kojima može da se plati QR kodom ubrzo povećati.

Plaćaće se uz pomoć aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim skeniranjem NBS IPS QR koda. Kako biste potvrdili da ste vi, biće potrebno da skenirate prst, lice ili upišete šifru na vašem telefonu. Posle toga prodavac skenira QR kod na mobilnom i zadužuje vaš račun za cifru sa računa.

Provizije nema kako za kupce tako ni za prodavce, koji će novac dobiti odmah što je dodatna prednost.

Za sada sistem podržavaju Poštanska štedionica i Merkator (Roda i Idea) maloprodajni objekti. Očekuje se da će se uskoro ponuda proširiti i na druge banke i prodavnice.

Zanimljivo je da je ovaj sistem plaćanja veoma popularan u Kini, a u regionu je prvi uveden baš u Srbiji. Guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković je rekla kako ovaj sistem imaju samo Švedska i Kina.

Poštanska štedionica na svom sajtu navodi kako je plaćanje telefonom u Srbiji preko IPS QR koda omogućeno sa Android i iPhone uređajima preko njihove aplikacije.

Koje su najstarije kompanije na svetu?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime