Najstarije kompanije na svetu su, pa, poprilično stare. Vekovima, čak i hiljadama godina neke od njih zapravo rade bez prekida, navodi Business Financing koji je uradio mape sa najstarijim kompanijama koje i dalje postoje i to po zemljama sveta.

Evo podataka.

Najstarija kompanija na svetu koja i dalje radi je Kongo Gumi, građevinska firma iz Japana. Osnovana je 578 godine i već 14 vekova su specijalizovani za izgradnju hramova. Kompanija je u međuvremenu prodata velikom konglomeratu, ali i dalje izgradnja hramova donosi 80 posto profita.

Što se tiče Evrope, najstarija firma koja radi i danas je restoran u Salcburgu. St. Peter Stifts Kulinarium otvoren je 803 godine i tamo su jeli Kristofer Kolumbo, Mozart, Karlo Veliki i verovatno gomila drugih poznatih faca iz istorije Evrope pa i sveta.

Mapa navodi da je u Srbiji najstarija firma Apatinska pivara koja je osnovana 1756 godine. Ipak, ona je u međuvremenu menjala status pa po zvaničnim podacima u APR nije najstarija.

Sigurno vas zanima koja jeste najstaria firma u Srbiji? Bar zvanično? To je RUDO, danas Akcionarsko društvo za izradu ortopedskih pomagala Rudo, Beograd a osnovano je 22. decembra 1918. godine. Na drugom mestu je Akcionarsko turističko društvo Putnik AD, osnovano 24. juna 1923. godine.

Ovde imate ceo tekst – Najstarije firme u Srbiji.

Od aktivnih organizacija u Srbiji najstarije je Dobrovoljno vatrogasno društvo Srpski Itebej, osnovano je 10. aprila 1804. godine. Odnosno u vreme Prvog srpskog ustanka, a postoji i danas.

Vratimo se podacima Business Financing. U Hrvatskoj je najstarija firma Brodogradilište Kraljevica osnovana 1729 godine, a u Bosni Sarajevska pivara koja postoji od 1864.

Pošte Crne Gore su osnovane 1841 godine, a u Sloveniji je najstarija Gostilna Gastuž koja postoji čak 6 vekova, od 1467 godine.

najstarije kompanije u evropi

image: businessfinancing.co.uk

Mislite da su Sjedinjene Američke Države od juče? Pa, ako je juče 1638 godina onda ste u pravu. Najstarija kompanija u SAD koja i dalje radi je Shirley Plantation, koje je osnovana baš te godine.

U Rusiji je najstarija aktivna firma Petrodvorets fabrika satova koja postoji od 1721 godine.

Evo i cele liste prvih 10 najstarijih:

Najstarije kompanije na svetu

578 – Japan Kongō Gumi, Građevinska firma
803 – Austrija St. Peter Stifts Kulinarium, Restoran
862 –  Nemačka Staffelter Hof, Vinarija
864 – Francuska Monnaie de Paris, Kovnica
886 – Englesna The Royal Mint, Kovnica
900 – Irska Sean’s Bar, Pab
1040 – Italija Pontificia Fonderia Marinelli, Livnica zvona
1074 – Belgija Affligem Brewery, Pivara
1135 – Danska Munke Mølle, Mlin
1153 – Kina Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House, Restoran

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime