Ovo je poruka koju smo poslali vanzemaljcima

Daleke 1974. godine, evo kada će stići

Astrofizičar Frank Drake 1974. godine došao je na ideju da se vanzemaljcima pošalje poruka sa Zemlje. Drake je pokrenuo saradnju s čuvenim Carlom Saganom da mu pomogne u sastavljanju poruke. Signal koji su sastavili poznat je kao „Arecibo message“ jer je u svemir poslat s radio teleskopa Arecibo u Puerto Ricu.

Naravno, poruka ne počinje s „Dragi vanzemaljci“, već je reč o složenoj matematičkoj šemi koju bi eventualni vanzemaljci mogli da dešifruju.

Poruka je poslata prema clusteru M13 koji je udaljen oko 21.000 svetlosnih godina, a nalazi se blizu kraja naše galaksije. Tamo se nalazi otprilike tri miliona zvezda.

Signal je odaslan 16.11.1974. godine, a sastoji se od 1679 binarnih znakova. U poruci se nalaze neke najosnovnije stvari koje bi eventualni vanzemaljci trebali da znaju o našoj civilizaciji. Tako se vanzemaljcima objašnjava sastav brojeva od jedan do deset, navode se atomski brojevi kiseonika, vodonika, fosfora, elemenata od kojih se sastoji DNA.

Navedena je i formula za šećere. Osim toga, poslali su grafičku figuru čoveka u prosečnim proporcijama, a naveden je i broj ljudi na zemlji. U svemir je odleteo i grafički prikaz Sunčevog sistema.

Ali u celoj priči postoji jedan značajan problem. Naime, pretpostavlja se da bi moglo proći i do 25.000 godina do trenutka dok eventualni vanzemaljci ne uhvate našu poruku. A onda još toliko dok ne primimo odgovor. Tako da ćemo se malo načekati…

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *