Kome je osnivač IKEA ostavio svoje bogatstvo?

Ingvar Kamprad je preminuo početkom godine i evo gde ide novac

Osnivač kompanije IKEA Ingvar Kamprad preminuo je 27. januara ove godine. Iza sebe je ostavio najvećeg svetskog proizvođača nameštaja, tri sina i poprilično bogatstva.

A možda vas zanima i ko će sve to naslediti?

Švedske novine Dagens Nyheter objavile su fotografiju Kampradovog rukom pisanog testamenta u kome piše da polovinu ličnog bogatstva ostavlja svojoj deci. Druga polovina je namenjena porodičnoj fondaciji kako bi se podržao ekonomski razvoj regiona severne Švedske.

Dagens Nyheter procenjuje da je to ukupno oko 750 miliona švedskih kruna, odnosno 74 miliona evra, iako nije sasvim jasno na šta će novac biti potrošen. Lokalne novine Norrländska Socialdemokraten su posle otkrivanja testamenta objavile i priču o tome kako je Ingvar Kamprand često i rado provodio vreme u dolini Torne, godinama posle otvaranja najsevernije IKEA robne kuće. Ona se nalazi u gradu Haparanda u blizini granice sa Finskom i posećuju je kupci iz Norveške, Švedske, Finske pa i Rusije.

Kampradov testament se inače bavi samo privatnim sredstvima osnivača. Sa druge strane, imovina kompanije IKEA vredi oko 61 milijardu evra, piše list.

Ali ni taj novac naslednici neće baš moći da potroše za svoje lične hirove, iako ni ne deluje kao da to planiraju:

Kome je osnivač IKEA ostavio svoje bogatstvo?

photo: ikea

Inače, IKEA ima komplikovanu korporativnu strukturu podeljenu na više delova.

Ukratko i pojednostavljeno, vlasnik cele organizacije je INGKA Fondacija koja profit kompanije može da koristi samo na dva načina. I to u – humanitarne svrhe, kao i za dalji razvoj i širenje poslovanja kompanije.

Sinovi osnivača Peter, 53, Jonas, 51 i Mathias, 48 su posle smrti svog oca u kratkom saopštenju rekli da će sačuvati vrednosti kompanije koje je postavio Ingvar Kamprad. „Mi, sinovi obećali smo mu da ćemo sačuvati njegovo nasleđe i uraditi sve što možemo kako bismo i u budućnosti osigurali osnovne vrednosti i jedinstveni IKEA koncept.“

Inače, sva trojica se nerado pojavljuju u medijima i naravno rade za IKEA.

Ako vas zanima priča o gradu odakle potiče IKEA i u kome skoro svi rade za ovu kompanije kliknite ovde.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *