Kako putovati u vreme korone a da se ne zarazite? Moguće je! Ako ste ipak rešili da ove godine odete na odmor pripreme će biti znatno drugačije, ozbiljnije, obimnije. Zbog covida 19 morate brinuti o bezbednosti.

Ove godine ćete obilaziti Srbiju, jer to je najsigurnije a tako savetuju i stručnjaci. Pored ostalog, za sada i ne možemo baš da putujemo u druge zemlje. Uostalom i ovde postoje reke, jezera, planine, banje, salaši, seoski turizam.

Pažljivo se pakujte, ne zaboravite maske, sredstva za dezinfekciju, kreme za sunčanje.

Ako idete kod rodbine dobro se informišite da li su zdravi, sa kim se druže, koliko je boravak kod njih bezbedan. Uostalom, jednu godinu možete i da preskočite viđenje.

Kako putovati u vreme korone

Tokom vožnje ne morate se zaustavljati na svakom odmorištu ili benzijskoj pumpi. Sve su to nepotrebni rizici. Ako se umorite odmorite se u nekoj šumskoj hladovini gde nema mnogo ljudi. A da bi deci bilo zabavnije ponesite im pregršt stvarčica za igranje u prirodi, lopte, tenis, dobre patike za penjanje po drveću.

A ako ipak stajete zbog prodavnice ili benzina kvake dodirujte maramicama koje ćete posle baciti. I ne dodirujte previše stvari u prodavnici. Po povratku u automobil obavezno operite ruke dezinfekcionim sredstvom.

Bilo bi dobro da sendviče ponesete od kuće. Ukoliko ih kupujete ambalažu bacite pre upotrebe i operite ruke pre jela.

Sve što možete plaćajte karticom, odnosno beskontaktno.

Ukoliko ste u hotelu ili privatnoj kući za odmor takođe se pridržavajte pravila bezbednosti.

Izaberite hotele ili kuće za odmor koje ne primaju veliki broj gostiju i raspitajte se pre nego što odete o bezbednosti i šta su preduzeli da zaštite goste.

Kao i uvek, perite ruke, gledajte da ne dodirujete previše zajedničkih površina.

Možda nije loša ideja da posteljinu sami namestite, a ima ljudi koji čak nose svoju od kuće, što je možda preterano.

Nemojte ići u barove jer su tamo veliki rizici da se zarazite.

Ukoliko boravite u kući za iznajmljivanje poželjno bi bilo da je prethodni gost bio dva do tri dana pre vas.

Idete li na plažu na jezeru ili reci izbegavajte gužvu i na suvom i u vodi. Neka maska i dezinfekciona sredstva budu uvek uz vas.

Ako ste na otvorenom bazenu, zatvorene izbegavajte, znajte da hlor ubija koronavirus pa plivajte opušteno kad u bazenu nema mnogo ljudi. Perite ruke pre i posle ulaska u bazen, ne idite u svlačionice, ne družite se sa ljudima.

U restoranima budite za stolom samo sa svojima, perite ruke, obrišite površine stola svojim dezinfekcionim sredstvima.

Možda sve ovo izgleda preterano ali bilo bi poželjno da se izbegnu mogućnosti zaraze. Zato se pridržavajte pravila i baš vas briga šta će drugi reći.

Vidite i:

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime