Izlet na Kosmaj je idealna destinacija za jednodnevnu avanturu. Evo šta videti na i oko planine u blizini Beograda.

Dakle, rešili ste ovog leta da zbog covida 19 i komplikacija koje je uneo u naše živote, ipak osmislite letovanje. Ako ne možete na more i u poznata letovališta ići ćete u obilazak Srbije.

Odlična ideja a ima i šta da se vidi. Uostalom zar nije sjajno što ćemo upoznati bolje našu  zemlju?

Ovoga puta govorimo o još nekoliko mogućnosti do kojih se lako stiže iz Beograda. Govorimo o jednodnevnoj turi koja podrazumeva obilazak Šumadije i pre svega:

Izlet na Kosmaj

Kosmaj je planinica nadomak Beograda, samo pedesetak kilometara a sjajno je iskustvo biti u toj prelepoj šumi.

I ne samo da je priroda obilata i sačuvana već ima šta i da se vidi. Pored brojnih vikendica od kojih se neke i poprilično luksuzne tu su i manastiri, spomenici i šuma.

Najbrže se stiže auto putem sa koga izlazite na skretanju ka Mladenovcu kod Malog Požarevca a onda preko Sopota se penjete do Kosmaja. Trebaće vam oko 45 minuta.

Možete i putem preko Avale koji je duži ali je slikovit i šumovit kroz seoca i obronke ove dve planine. Mada će vam trebati znatno više vremena.

A onda parkirate automobil i pešice kroz šumu ili asfaltiranim stazama idete ka vrhu Kosmaja.

Na pojedinim mestima su i klupe i stolovi za odmor. Napravljeni su i parkovi za decu sa ljuljaškama, klackalicama, penjalicama.

kosmaj-izlet
kosmaj-izlet, foto – flickr:Vladimir Bazović

Jedna od staza vodi do Spomenika palim borcima u Drugom svetskom radu. Njegov izgled je prepoznatljiv i vrlo je popularna destinacija za fotografisanje. Ipak, ne zaboravite da je u pitanju spomenik umrlim herojima koji su se borili za slobodu, pa pokažite poštovanje. To znači da nije za Instagram u kombinaciji sa golotinjom ili slično. Mada nismo ni mislili da biste tako nešto izveli.

Obiđite i Vidikovac na Kosmaju, tu je drvena kućica toranj odakle se pruža fenomenalan pogled.

Ako idete kroz šumu poznavaoci mogu da beru pečurke kojih ima u izobilju, ali ako niste dobar poznavalac nemojte rizikovati.

Lisice, zečevi, srndaći možda mogu protrčati pored vas ako imate sreće. Mnogi se hvale da su ih videli i to baš iz blizine. Pregršt ptica i veverice su neizostavne.

https://www.instagram.com/p/B-fHQseqfM1/

Obavezno obiđite i manastir Tresije, odlično uređen, na lepom mestu odakle se vidi lepa Šumadija.

Kada ste već u tom kraju svakako obiđite i Markovačko jezero, koje se nalazi u podnožju Kosmaja. U jezeru ima nekoliko vrsta riba pa su pecaroši stalni gosti.

U podnožju Kosmaja nalaze se i neverovatni ostaci manastira Kasteljan, vredi videti. Nalaze se u divnoj šumi koja se redovno održava. Do njega se dolazi kroz selo Nemenikuće ali kada se skrene sa puta ovaj putić do manastira je kamenit ali se dobro stiže. Inače Kasteljan je najverovatnije zidan još u 13 veku ali je kasnije doziđivan a danas je u ruševinama, mada se jasno vide ostaci crkve, konaka i trpezarije. Kompleks predstavlja spomenik izuzetne vrednosti i uvršten je u Katalog nepokretnih kulturnih dobara na području grada Beograda.

Ako ste već u tom kraju obiđite i Topolu. U okolini je rođen Karađorđe a u tom gradiću je bilo njegovo sedište odakle je rukovodio borbom protiv Turaka. Sačuvani su ostaci Karađorđevog grada.

Na Oplencu pokraj Topole je mauzolej porodice Karađorević, pa crkva Svetog Đorđa koja je obložena belim venčačkim mermerom a u unutrašnjosti su odlični mozaici. U crkvi su i grobnice Karađođa, kralja Petra Prvog, kneza Aleksandra i Kralja Aleksandra Prvog, kao i još 22 člana kraljevske porodice. Čuvajte se duboke trave pošto na Oplencu ima poprilično krpelja.

Kraj je poznat po vinogradima i vinu, koje se proizvodilo i u kraljevskim vinskim podrumima. Poznata je manifestacija “Oplenačka berba” u oktobru mesecu. Ali ako volite pivo posetite i Kabinet Brewery, kraft pivaru koja se nalazi u podnožju Kosmaja. Ne samo što ćete moći da probate njihovo vrhunsko pivo već i da obiđete pogon i restoran.

foto: Vladimir Bazović, flickr cc

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime