Verovatno ste do sada čuli da plastika može da bude veoma loša za naše zdravlje. Da može, ali stvar je dosta komplikovana i može da bude poprilično opasna, pogotovo za decu.

Trebalo bi da znate da postoji više vrsta plastike. Sedam najčešćih se označava brojevima. Neke od njih su manje a neke više štetne. Ovde imate karakteristike plastika koje su obeležene brojevima.

Ali, kakva je situacija sa predmetima od plastike za koju niste sigurni od čega su napravljene?

E pa tu stvar postaje poprilično ozbiljna.

Nedavno je i Saša Filipović, direktor Sektora za tekstil i kožu u Jugoinspektu objasnio da „kod nas ne postoji propis koji primorava uvoznike da provere i uklone robu sumnjivih hemikalija.“

„Tek ako inspektor posumnja na proizvod, može ga poslati na ispitivanje. Međutim, malo je inspektora. Veći uvoznici kontrolišu kvalitet proizvoda, ali ne i hemijski sastav. Prošle godine smo u jednom broju japanki našli otrovne sastojke, zbog čega su povučene iz prodaje.”

Dakle, postoji velika verovatnoća da se u našim prodavnicama nalaze proizvodi koji nisu testirani i koji su potencijalno toksični. Pričamo o legalno uvezenim proizvodima. A zamislite tek o onima koji su stigli drugim kanalima.

Pa ok plastika je loša ali kako da se zaštitimo i kako da prepoznamo posebno toksičnu plastiku?

Za početak, moramo da postanemo svesni da smo pre svega mi sami odgovorni za naše zdravlje i zdravlje naše dece. A to znači da je potrebno da vodimo računa gde i šta kupujemo.

Smatra se da su vrlo rizični ovi proizvodi: dečije igračke posebno one mekane ili na naduvavanje, kao i igračke za plažu, zavese za kupatilo, plastični podovi i podloge. Takve stvari baš uvek kupujte u proverenim prodavnicama od proverenih proizvođača.

Postoji još jasnih signala da je plastika toksična. Ukoliko smrdi, na plastiku, benzin ili bilo koji drugi neprijatan miris, skoro sigurno nije dobra za vas.

Nedavno istraživanje koje je sproveo Center for Health, Environment & Justice iz Virdžinije ukazuje da plastični predmeti koji ispuštaju mirise vrlo često sadrže toksične hemikalije. Ne samo da ne bi trebalo da ih dodirujete već i njihov miris može da bude loš za vas.

Hemikalije koje ispuštaju mogu da izazovu glavobolju, mučninu i druge negativne efekte na zdravlje, kaže Michael Schade autor istraživanja.

Druge hemikalije, poput ftalata ili BPA, koje se nalaze u toksičnoj plastici mogu da poremete hormonalnu ravnotežu u organizmu pa čak i povećaju rizik od raka.

Naučnici su samo u zavesama za kadu pronašli čak sedam opasnih hemikalija: toluene, ethylbenzene, phenol, methyl isobutyl ketone, xylene, acetophenone, cumene.

Njihovi rizici uključuju oštećenje jetre, nervnog sistema i reproduktivnog sistema.

Dakle vrlo je jasno da bi trebalo da izbegavate da kupujete stvari nepoznatog porekla, obično sa dalekog istoka u neproverenim prodavnicama. Ukoliko na proizvodu nema deklaracije, ako nema oznake plastike, ako nema znaka CE to su sve signalni koji bi trebalo da ukažu na oprez.

Smatra se da su posebno problematični predmeti od mekane plastike poput pene ili gume. U takve materijale se dodaju različite opasne hemikalije koje omekšavaju plastiku.

Šta nas još truje pročitajte na ovom linku.