Kako prepoznati lažne hirurške maske za lice? Sad se možda pitate šta su uopšte lažne hirurške maske za lice?

Pa, imamo loše vesti. Baš kao što se falsifikuju druge stvari, tako se falsifikuju i danas najtraženiji proizvodi na svetu a to su upravo maske za lice koje štite od korona virusa.

Christian Dior, Chanel, Gucci, Givenchy, Prada i mnoge druge modne i sportske kuće su već pokrenule proizvodnju zaštitne opreme i posebno maski za lice kako bi pomogli medicinskim radnicima ali i drugim ljudima.

Ali, nisu samo luksuzni brendovi počeli da se bave medicinskom opremom, već i brojne fabrike i ilegalni pogoni specijalizovani za falsifikovanje robe. Sada prave – maske za lice. Odnosno njihove kopije koje ne štite od virusa.

Nedavno je stigla vest kako su indijske vlasti otkrile i zatvorile ilegalnu proizvodnju maski za lice koje ničemu ne služe, a prodavale su se na crnom tržištu. I budite sigurni da nisu jedine. Pre nekoliko dana u Turskoj je zaplenjeno milion ovakvih maski.

Baš kao što je slučaj sa lažnim Gucci tašnama, ili Chanel parfemima tako i maske za lice protiv virusa izgledaju kao originalni. Neke čak imaju i 3M logo poznatog proizvođača maski ili CE oznaku i deluju sasvim legitimno na prvi pogled.

Ipak, problem je što ovakve maske ne pružaju skoro nikakvu zaštitu. Hirurške i N95 maske filtriraju do 95 posto virusa i zaista mogu da pomognu u sprečavanju širenja zaraze. A to nije slučaj sa kopijama maski.

Nošenje lažne, nesertifikovane maske može da ugrozi bezbenost ljudi, ističu stručnjaci.

Stvar je toliko ozbiljna da je čak i Interpol pokrenuo istragu i pozvaio vlasti 90 zemalja da zaustave crno tržište, piše Independent.

“Falsifikati već dugo predstavljaju lak način da se dođe do brze zarade. Sadašnja kriza sa korona virusom neće biti drugačija samo što se neće kopirati Louis Vuitton nego 3M i drugi proizvođači medicinske opreme”, objasnio jeJay Kennedy sa Univerziteta Mičigen.

A kako prepoznati lažnu hiruršku masku za lice?

Postoji nekoliko načina ali je verovatno najlakši da sipate vodu u nju. Ako voda prolazi – maska nije dobra.

 

Od čega napraviti masku protiv virusa?

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime