Kada je Crni petak 2022? Kao i svake godine godine u isto vreme, odnosno odmah uoči Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Konkretno to znači da je Crni petak 2022 –25. novembra.

Samo da li će ga biti i kako će izgledati?

Najbolje popuste za Black friday 2022 Srbija pratite na linku.

Crni petak 2022

Pa, istina o Crnom petku je postala malo drugačija od vaše predstave o ovom danu koji je mogao da vas usreći jeftinom kupovinom. I to smo ustanovili ove i prošlih godina. Gurali ste se satima ispred nekih radnji, planirali, brojali koliko ćete parica uštedeti. Ali kada sve saberete i oduzmete konstatovaćete da nije sve onako kako su trgovci govorili. Marketing je čudo a vi se osećate prevarenim.

Niz pitanja je na koja treba potražiti prave odgovore pa će vam tek onda sve o crnom petku biti jasno.

Nude se velika sniženja cena, pa, da to je dobro. Ali recimo DO 80 posto popusta ne znači baš ništa.

I postavlja se pitanje, kako će sa takvim cenama trgovci na malo ostvariti zaradu? Jednostavno, pisaće da je sve i svašta na rasprodaji, cene će biti niže ali ne dramatično kao što je najavljeno. Omamiće vas panoi sa ispisanim cenama, frka, grabež a kad robu kupite i odnesete kući shvatićete da i nije nešto mnogo sniženo, ili da nije uopšte. A u toj gužvi čak niste ni primetili da je gajtan na usisivaču pokidan.

E, sad istina je da je neka roba bila snižena ali u ograničenim količinama koje su planule još u ranim jutarnjim časovima. A onda kada nema riše obe koju ste želeli, daj šta daš i kupujete i ono što vam možda ne treba ili što možete da kupite na miru i bez gužve. Želja za kupovinom je velika ali treba se obuzdati i izbeći iskušenju. Ako vam to uspe u novčaniku će vam ostati pare koje možete utrošiti na nešto pametnije, na ono što vam zaista treba.

Poznato je da se u vreme Crnog petka prodaje i roba lošijeg kvaliteta, što znači da ćete platiti manje ali ćete dobiti lošiju robu. I ne isplati se, verujte nam. Trgovci će smanjiti zalihe onoga što se ne prodaje najbolje a vi ćete se patiti jer će se takva roba brzo pokvariti a nećete imati ni garanciju jer ste je platili baš malo.

Praksa je poslednjih godina da Crni petak nije ograničen samo na taj jedan dan, već se rastgne na celu nedelju. Robe ima i kad je već tako ne gurajte se, ne trčite bez potrebe po radnjama nego laganica kupujte u ponedeljak, utorak ili onda kada imate vremena i živaca. Osim ako baš znate da postoji nešto što je baš jeftino a dobro i što će se ipak brzo prodati. U tom slučaju, vredi biti uporan, možda i uspete.

Zato razmislite dobro šta ćete na Crni petak i da li ćete nasesti na marketinške trikove prodavaca ili ćete gospodski kupovati onda kada vam se ćefne.