Crni petak 2019 je baš kao i svake godine odmah posle Dana zahvalnosti, koji se (obično) obeležava poslednje nedelje novembra.

Najbolje popuste za Crni petak 2019 pogledajte na ovom linku.

Dakle, Black Friday 2019 je – 29 novembra 2019. godine.

Samo, kako je došlo do toga i zašto se ovaj dan uvek obeležava baš tog dana i u to doba godine?

Stvar je počela u Americi.

Još krajem devetnaestog veka američki trgovci su shvatili da je praznik odlična prilika za povećanje zarade. Upravo oni su i “krivi” za pravu pomamu oko kupovine poklona, kićenja jelki, izloga i gradova. Možda najzaslužniji je bio Vulvort koji je svojim robnim kućama davao božićni izgled.

„To je vreme naše žetve“, rekao je 1891. godine.

crni-petak-2019

Ipak, sve se promenulo u vreme posle velike Ekonomske krize tridesetih godina prošlog veka kada su mnogi jedva sastavljali kraj sa krajem. A onda je došla 1939. godina kada je novembar imao pet četvrtaka. To znači da je Dan zahvalnosti trebalo da bude tek 30. novebra. Ipak, trgovci su bili očajni, pošto je to značilo da proslava praznika počela kasnije nego inače. Posao im je i inače išao loše pa im je trebao nekakav podsticaj.

Tradicionalno sezona kupovine poklona pred praznike, Novu godinu i Božić, uvek je počinjala posle Dana zahvalnosti. A te, 1939, godine značilo je da sve počinje kasnije nego inače.

I tako je Fred Lazarus Mlađi trgovac iz Ohaja predložio da se Dan zahvalnosti pomeri nedelju dana ranije na 23. novembar kako bi se sezona božićne kupovine produžila.

Predsednik Frenkil Ruzvelt je prihvatio predlog i od tada se Dan zahvalnosti uvek proslavlja četvrtog četvrtka novembra, a ne poslednjeg.

Kako je prolazio 20 vek Božić je sve više postajao sezona kupovine pa i popusta i rasprodaja ali i nagrada za najbolje radnike.

Crni petak 2019

kada-je-crni-petak-2019

Nije sasvim jasno kako i zašto je nastao naziv Crni petak, ali obično se smatra da postoje tri razloga za to i ni jedan nije baš bio dobar.

Ovde imate priče u o tome.

Obično se smatra da korene vuče iz velike depresije, kada i jeste ustanovljen tačan datum Dana zahvalnosti pa i Crnog petka, kada su se crnom bojom označavali prihodi.

Inače, prvi put se ovaj naziv pojavljuje tek 50-setih godina prošlog veka, ali je prava pomama za rasprodajama počela tek devedetih prvo u Americi pa onda i u Evropi da bi Crni petak u Srbiju došao tek posle 2000.

Dakle Crni petak 2019 je 29. novembra.

A ako vas zanima i kako će datumi održavanja praznika kupovine Black Friday izgledati za godine preda nama evo liste:

Crni petak 2020. pada 27. novembra 2020. godine
Crni petak 2021. pada 26. novembra 2021. godine
Crni petak 2022. pada 25. novembra 2022. godine
Crni petak 2023. pada 24. novembra 2023. godine

A čisto da znate kako je prošao poslednji Crni petak u Srbiji, pogledajte pregled akcija.

1 KOMENTAR

  1. Crni petak se pretvorio u Crni Humor barem za mene.
    Setajuci prosle nedelje kroz Delta City,pazljivo sam gledala cene i stvari koje sam planirala da da kupim 23.11. Jedva sam docekala da svane petak,srecna sto cu taj dan kupiti momodu u koju vec dugo odmeravam u Yisku,brus u Women Seecretu i sinu zimske cipele. Prvo sam otisla pi brus. Brus je prosle nedelje bio 1990,99 a juce na lopustu je bio 2099,99 dok je iznad rafa stajala velika tabla sa natpisom -50% Videla sam na etiketi sa cenom,nekoliko prelepljenih cena gde je dodato olovkom cena od 4000.00,tako da bi kupce doveli u zabludu da je toliko kostao. Prosle nedelje je bio snizen 30% i imao je manju cenu. Prodavacica je na moje pitanje o popustu ostala zbunjena i pokusala je nesto da mi objasni ali sve mi je bilo jasno
    Otisla sam u Yisk. Zaticem veliku huzvu u radnji. Konstatujem da pored njibovih stalnih snizenja,za crni petak su snizili jastuke i ukrasne jastuke jako loseg kvaliteta,i snizili su 1 komodu koju sam i kupila. U Dajhmanu nisu snizili nista sem sto smo zatekli redovno snizenje od prosle nedelje. U CCC radnji sam kupila detetu cipele bez ikakvog snizenja i to bez mogucnosti odlozenog placanja.
    Jedino je larfimerija Jasmin ispostovala nalepnice od -50% na svojim izlozima,pa su zaista snizili parfeme iz proslog veka a koji i dalje imaju paprenu cenu.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime