Crni petak ili Black Friday je najveći praznik za sve kupoholičare. Ove godine pada 24. novembra i već su mnogi popusti najavljeni i u Srbiji.

Na ovom linku pronađite liste najboljih popusta i akcija za Crni petak 2017 u Srbiji.

NA OVOM LINKU PRONAĐITE KOMPLETAN VODIČ ZA CRNI PETAK 2018 U SRBIJI I BEOGRADU!

Samo šta je uopšte Crni petak i kako je nastao?

Priča je malo komplikovanija i počinje naravno u – Americi. Crni petak je uvek dan posle Dana zahvalnosti. Koji se inače obeležava svakog četvrtog četvrtka u novembru. To znači da će Crni petak 2018. godine biti 23. novembra.

Upravo na dan Crnog petka prodavci organizuju neverovatne rasprodaje i daju ogromne popuste za svoju robu. Smatra se da upravo za Crni petak počinje sezona kupovine poklona za Božić i Novu godinu i trgovci tako žele da podsete potrošače da je vreme da otvore novčanik.

Nije sasvim jasno kako je Crni petak dobio ime. Ipak, ima par teorija. “Crni” obično u istoriji obeležava dane kada stvari nisu bile baš dobre.

A dva su takva petka u Americi. Prvi je bila panika 1869. godine kada je zbog tržišta zlata došlo do velikih problema u ekonomiji.

Ipak, najpoznatiji je Crni petak koji se desio 29. oktobra 1929. godine na početku Velike ekonomske krize. Taj dan se smatra i početkom Velike depresije, deceniju duge krize koja je uništila privredu i mnoge ljude ostavila bez prebijene pare a i posla.

Ima još jedna stvar.

Kada su ranije američki trgovci pravili saldo svog poslovanja, crvenom bojom su pisali dugovanja, a crnom prihode. I smatra se da je Crni petak upravo po toj crnoj boji dobio ime. Zato što su prodaje rasle, onda je i taj dan bio u “crnom”, što je bio dobar znak.

To je i teorija za koju mnogi misle da je najrealnija i da od nje potiče ime. Prvi put se Crni petak pojavio početkom pedesetih godina. Čini se da je u početku ipak imao malo drugačije značenje.

Tada su mnogi radnici javljali na posao da su bolesni, kako bi spojili Dan zahvalnosti sa vikendom i dobili četiri slobodna dana. Neki misle da se zato zvao Crni petak, pošto su vlasnici firmi bili očajni. Ali, drugi misle da su ljudi koji su imali vremena baš tada krenuli u šoping sa porodicama.

Ipak, masovne rasprodaje počinju tek pre dvadesetak godina, krajem devedesetih. A u poslednje vreme stigle su i u naše krajeve pa i Srbiju i posebno Beograd. Već su mnogi trgovci najavili popuste i rasprodaje, a kod nekih će potrajati i preko vikenda ili čak cele nedelje.

Posle pojave internet prodavnica, počeo je da se obeležava i Cyber Monday, odnosno šoping dan za rasprodaje na internetu. On je uvek prvog ponedeljka POSLE Crnog petka. Pa tada imate priliku da ugrabite sve što ste propustili.

Dakle, spremajte pare za ovaj Crni petak 24. novembra.

A ako želite da pronađete najbolje cene i spremite se da ugrabite najbolje ponude, kliknite ovde i saznajte šta da radite i gde da gledate.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime