Verovatno niste čuli za jezero Karačaj u Rusiji. To vam je verovatno najsmrtonosnije mesto na svetu. Tamo biste umrli posle par sati šetnje u prirodi zbog smrtonosne doze radioaktivnog značenja koju biste primili.

Karačaj je jedno od najzagađenijih mesta na planeti gde je pristup zabranjen, baš kao i kupanje, sunčanje, pecanje i ostale aktivnosti…

Najgora situacija bila je devedesetih godina 20. veka kada bi vas samo stajanje ubilo posle najviše sat vremena. Jezero se inače nalazi se u Južnom Uralu, a poznato je od 18. veka.

Pored njega se nalazi misteriozni Grad 40 koji je nastao u Sovjetskom savezu. Neverovatnu priču o njemu imate na ovom linku.

A odmah pored grada je i industrijsko postrojenje „Majak“, jedan od najvećih nuklearnih objekata u SSSR. Tamo se desila i strašna nuklearna nesreća o kojoj mnogi ništa ne znaju. Priču o tome imate na ovom linku.

E pa, jezero u Rusiji je iskorišćeno za bacanje nuklearnog otpada. Tamo se skupilo toliko opasnog taloga da je njegova voda imala nivo zagađenja od 120 miliona kirija, što je duplo više nego što je bilo u Černobilu posle nesreće.

Jezero je danas zatrpano betonom, koji drži radioaktivni talog dalje od obale. Vremenom će se dodavati novi slojevi šljunka i zemlje, dok se jezero sasvim ne zatrpa.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime