Izlet u Vršac je uvek dobra ideja. Ko nije posetio Vršac to mora obavezno da uradi. Sada je pravo vreme za to, lepi sunčani dani će vam prijati u obilasku samog grada i divne okoline. Ima šta da se vidi u samom gradu.

Poznat je ovaj kraj po vinima a uz dobru hranu ovaj izlet će vam ostati u lepom sećanju.

Izlet u Vršac

Vršac je od Beograda udaljen 84 km na putu koji vodi do Rumunije. Nalazi se na obroncima Karpata, pa su mu vetrovi stalni pratioci. O Vršcu i okolini toliko toga može da se napiše da prosto ne možemo da se odlučimo odakle da krenemo.

U samom gradu je niz građevina koje treba obići. Gradski muzej čuva bogate arheološke zbirke. Kuća Jovana Sterije Popovića podsetiće vas na ovog našeg plodnog književnika i njegove “Pokondirene tikve”.

U Vršcu su rođeni i Paja Jovanović jedan od najvećih naših slikara, Vasko Popa pesnik i akademik, Milan Jovanović poznati fotograf.

Vladičanski dvor pleni lepotom i starošću, Gradski magistrat je izuzetan, tu su i pravoslavna Nikolajevska crkva i katolička neogotička crkva Svetog Gerharda.

Svakako obiđite i čuvenu staru apoteku koju nazivaju “apoteka na stepenicama” i uverićete se zašto taj naziv.

A kada sve to obiđete i predahnete u nekoj kafanici, ljudi su izuzetno ljubazni i mogu vam predložiti zgodno mestašce ispod drveća da povratite snagu i krenete u obilazak okoline.

Vršac je međunarodno značajno stanište prtica Evrope.

Vršačku kulu ne možete da promašite jer se nalazi na bregu iznad grada i vidi se još izdaleka. Verovatno je sagradio despot Đurađ Branković mada nema tačnih podataka. I nemojte je gledati samo iz daljine odšetajte do nje obiđite je, vredi.

Ako je po nečemu poznat Vršac, to su vinogradi u šta ćete se i sami uveriti jer se nalaze na sve strane oko grada, na tim divnim proplancima. Turističke organizacije imaju i posebne ture “Vinski putevi”.

Prvi zapisi o vršačkim vinima su zabeleženi 1494. godine.

Najpoznatije vršačko vino je Kreaca koje ljubitelji dobro poznaju. Probajte i italijanski rizling, šardone, rajna rizling, smederevka, traminac.

Počastite se odličnim vinima, možete da birate i isprobavate, da posetite vinske podrume i saznate sve što vas interesuje o ovom rajskom piću.

Nedaleko od grada je manastir Mesić posvećen je Rođenju Svetog Jovana Krstitelja. Misli se da je nastao početkom jedanaestog veka.

U okolini Vršca je i prirodni rezervat Deliblatska peščara. Nazvana je ne slučajno “Evropska sahara” jer je to najveća evropska kontinentalna peščara površine 350 km. U njoj se nalazi čak 1000 biljnih vrsta, tu je i veliki broj ptica.

Da završimo rečima Jovana Sterije Popovića: ”Vršac lepa varoš.” Treba ga posetiti.

Pogledajte i: Izlet na Frušku Goru

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime