Izlet na Frušku Goru bi mogao da vam bude dobra ideja za neki od sledećih vikenda. Nacionalni park Fruška Gora nudi beskrajne mogućnosti za izletnike i ljubitelje prirode.

Do nje se iz Beograda i Novog Sada lako dolazi a kada stupite u njeno okrilje dobro se pripremite jer od lepote nećete znati na koju ćete prvo stranu da krenete. Za jedan dan nećete moći sve da obiđete što joj daje posebnu čar jer ćete joj se vraćati više puta.

Izlet na Frušku Goru

Fruška Gora se nalazi između Dunava i Save a kako je oko nje ravnica čini se da je viša nego što jeste. Zapravo najviši vrh je Crveni Čot sa samo 539 metara, što je samo nešto više od Avale.

Dok šetate njenim brdašcima, proplancima, šumicama sada verovatno nećete videti mnogo potoka. Ali oni tokom i u proleće nabujaju pa eto još jednog razloga da na Frušku Goru dođete i kada nije leto.

Između 1000 i 1500 biljaka krasi ovaj Nacionalni park. I nemojte da ih berete jer će u vašoj kući uvenuti za par dana a na livadici će njihov život biti mnogo duži. Jedno od najvažnijih pravila za posetu prirodi je da je ostavite u stanju kao što je bila pre vas, što znači da ništa ne ostavite za sobom i ništa ne ponesete.

Na Fruškoj Gori se može pronaći i oko 2000 gljiva od kojih su mnoge jestive. I opet upozorenje, ne berite ih nikako jer se nepažljivim branjem mogu uništiti njihova staništa. I što je još važnije, ako niste sigurni koje su jestive bolje je da ih kupite od proverenih dobavljača kako ne biste rizikovali trovanje.

https://www.instagram.com/p/CDokbBrHmyi/

Od 60 vrsta sisara na Fruškoj Gori 38 je zaštićeno kao prirodna retkost. Uživajte tražeći pogledom srne, jelene, zečeve, lisice ili ptice koje proleću iznad vaših glava.

Ovo su ukratko neki podaci o Nacionalnom parku. Kada rešite da ga obiđete možete da odaberete destinaciju koju ćete obiđi recimo ovog vikenda.

Možda je to Iriški Venac na 502 metra nadmorske visine, zapravo na samom vrhu Fruške Gore. Tu se nalazi odlično uređen kamp. Možete da šetate kroz šumu, vozite bicikle ili svratite u obližnji restoran na specijalitete recimo od pečuraka ili divljači. Preporučujemo gulaš od srne i divlje svinje. Pogled je fantastičan i ne vidi mu se kraj.

Ako krenete na pešačku turu kroz šumu stići ćete do Zmajevca gde je planinarski dom, malo niže je Vidikovac.

Stražilovo je takođe poznato izletište Fruške Gore. Nalazi se iznad Sremskih Karlovaca, na visini od 321 m. Na Stražilovu je sahranjen baš poznati pesnik Branko Radićević. Na Stražilovu je i planinarski dom a oko njega su sportski tereni, botanička bašta, pejnt bol teren, igralište za decu.

https://www.instagram.com/p/CEOfc3ypD_c/

Ipak, savet je da istražujete, krećete se. Divite se lepoti i jednostavno odmarajte a onda krenite dalje do Andrevlja koje se nalazi nedaleko od Čerevića. I tu su sporstski tereni, staze za trčanje, možete da vozite bicikl.

Borkovac je pitomo izletište blizu Rume idealno za jednodnevni izlet. Šuma je očuvana i ispresecana stazicama za šetnju ili vožnju biciklom. Lepo Borkovačko jezero osvežava u letnjim danima. Tu je i hotel sa bazenom, SPA centrom, dobrom klopom.

Možete da obiđete na Fruškoj Gori i Popovicu gde takođe ima jezero, mesto za kampovanje. O fantastičnom pogledu nećemo da pričamo, uverite se sami.

Za ljubitelje manastira Fruška Gora je pravo blago, naziva se i Srpskom Svetom Gorom. Nekada je bilo 35 manastira ali je danas ostalo sačuvano svega 17. Mnogo ih je da nabrajamo ali su svu sređeni, monasi i monahinje ljubazni, u nekima pored ikona, brojanica, sveća, tamjana možete da kupite i odličan kozji sir, jabukovo sirće, med, džemove sve ono što se gaji na manastirskim imanjima. Nećete zažaliti ako svratite.

Mogućnosti ima mnogo a na vama je da odaberete kojim ćete putem krenuti ovog vikenda. Lep provod.

Pogledajte i: Izlet na Kosmaj

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime