Izlet u Kragujevac (i okolinu) biće vam zanimljiv i delovaće kao pravo istraživanje. Ovaj grad, gde su ljudi živeli još u drevnim vremenima nalazi se na 120 km od Beograda i do njega se lako stiže auto putem.

Svašta je tu bilo prvo osnovano početkom devetnaestog veka, kada je u njemu bila ustanovljena prestonica novovekovne srpske države.

Prvi licej, prva električna centrala u zemlji, prvi sud, prve novine, prvi teatar, prvi Kraljevski orkestar i još puno toga vrednog pomena.

U Kragujevcu je održana Sretenska skupština na kojoj je donet prvi Ustav kneževine Srbije.

Knez Miloš je izdašno zidao u Kragujevcu, trudio se da grad bude lep, praktičan i ima sva obeležja modernih gradova.

Izlet u Kragujevac

Ko želi da sazna više o istoriji ovog nekada veoma važnog grada Srbije, posetiće Muzej, tu je konak Kneza Miloša kao i Amidžin konak na levoj obali reke Lepenice.

Treba u Kragujevcu videti njihovu gimnaziju za koju kažu da je najlepša gimnazija u Srbiji. Spomenik je kulture i osnovana je daleke 1833 godine.

Pa svraite i pogledajte Knjaževsko srpski teatar, onda obavezno Akvarijum jer će deca biti oduševljena. Naravno i odraslima će se dopasti.

Posebno je važno obići Spomen park Kragujevački oktobar podignut u znak sećanja na streljane đake i profesore početkom drugog svetskog rata.

U samom centru grada, samo kilomtear od centra je jezero “Bubanj” ili Šumaričko jezero da se oči odmore u zelenilu i pogledu na vodu.

Posebna zanimljivost Kragujevca i okoline su manastiri Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje, Petkovica, Denkovac, Rača, Sarinac i Divostin. U njima su ostaci starih fresaka a svi su građeni u čuvenom moravskom stilu. Vredi videti i fotografisati.

Ko voli utvrđenja, a ko pa ne voli, neka obiđe utvrđenje Srebrnac.

U okolini Kragujevca je Destilerija Pevac gde se mogu probati i kupiti rakije od šljive, dunje, kajsije, loze, kruške, maline. Izvoze više od polovine proizvodnje. Nalaze se u selu Cvetojevac nadomak Kragujevca.

Janin raj je namenjen ljubiteljima seoskog turizma. Tu ima svega od vazduha do dobre organske hrane. Tu je i mini zoo vrt. Izdaju sobe ali je potrebno da se najavite, pogotovo u ovo vreme pandemije covid 19 zbog rezervacije.

Bešnjaja je kao poručena za pešačenje. Dakle ko to voli, ranac na leđa i pešačenje po ovoj planiici čiji je najviši vrh 613 metara pa je nazvana vazdušnom banjom. Staze su markirane za turiste. Nedaleko od Bešnjaje su i Gledićke planine visine 922 m izmešu Kragujevca, Gruže i Levča.

Kada ste već u tom kraju obiđite i Gružu, centar voćarstva i poljprivrede.

A tu je i Borački krš nastao od vulkanskih stena. Tu su i ostaci kule iz doba Rimljana, delovi srednjovekovnog grada Borač a u podnožju je crkva.

Za vreme despota Stefana Lazarevića grad Borač je bio od izuzetnog značaja.

Ko voli ptice ako ima vremena i strpljenja možda će videti neke od 73 vrste koje tu obitavaju.

I tako od mesta do mesta dan i izlet u Kragujevac prolazi a vama se bliži povratak kući ili u neku seosku etno kuću na prenoćište. Uživajte i odmorite se aktivno u svakom trenutku obilaska po Srbiji.

Pogledajte i: Izlet u Aranđelovac

foto: Bojan Krunić, flickr, cc

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime