Izlet u Aranđelovac bi mogao da vam bude zanimljiv ovog leta, pošto nećete ići na more. Aranđelovac je prelep grad koji treba posetiti. Nije daleko, svega 74 km od Beograda. Vozite auto putem pa preko Mladenovca brzo stižete do grada ispod planine Bukulje.

Osnovao ga je knjaz Miloš a danas je u njegovom centru i Bukovička banja koja se nalazi u prelepoj šumi. Sačuvan je stari letnjikovac Obrenovića. Projekat rekonstrukcije Paviljona Knjaza Miloša nagrađen je nagradom Europa Nostra.

Izlet u Aranđelovac

I dok obiđete centralnu ulicu koja i nosi ime knjaza Miloša, već ste stigli do prelepe šume u kojoj je Bukovička banja.

Ova banja je u prelepom ambijentu gde preko leta nikada nije vruće a tu je i izvor poznate mineralne vode kada ožednite.

Preko leta u parku se održava čuvena manifestacija “Mermer i zvuci”. Ova manifestacija je pod zaštitiom UNESCO.

Vajari sa raznih strana sveta imaju tu letnje radionice “Beli Venčac” a dela ostavljaju tu u parku u centru Aranđelovca, kraj Bukovičke banje. Možete se diviti skulpturama brojnih umetnika i dobiti inspiraciju da možda i vi počnete amaterski nešto da kreirate.

U Aranđelovcu se održava i festival “Svet keramike” a dela nastala na ovom festivalu čuvaju se u Narodnom muzeju grada.

Umetnici na sve strane, vaja se, sluša muzika, uživa u lepoti prirode i čovekovog umeća. A sve to u Aranđelovcu.

Na padinama Bukulje je i Muzej grada a ljubiteljima pešačenja predlažemo da pođu obeleženom stazom na drugu stranu Bukulje gde je akumulaicono jezero Garaši. Tu se možete oprobati u ribolovu.

I to nije sve. Obavezno treba obići pećinu Risovača gde se nalazi Muzej Paleolita.

U njoj je živeo pračovek neandertalac.

Pećina se nalazi na obali reke Kubršnica. Odlično je uređena a svideće se posebno deci. Tu su brojni fosilni ostaci jer je ova pećina izuzetno paleontološko nalazište. Videćemo da su se ovim našim područjima u davna vremena pored neandertalaca šetali pećinski lav, pećinski medved, pećinska hijena, čak stepski bizon.

Kada sve ovo obiđete i odete kući bićete zadovoljni, zapamtićete Aranđelovac kao mesto koje vredi posetiti, boraviti nekoliko dana u banji ili mu se vraćati više puta.

Usput možete i da svratite i na izlet na Kosmaj.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime