U Banjskom polju u Brestovačkoj Banji u istočnoj Srbiji pronađeni su tragovi antike, starijeg gvozdenog i bakarnog doba.

Pronadjeni su predmeti iz prvog i drugog milenijuma pre nove ere i ostaci metalične šljake koji svedoče o drevnom stanovništvu koje se pretežno bavilo metalurgijom.

>>> 10 fantastičnih činjenica iz srpske istorije

 

Predmeti iz prvog i drugog milenijuma pre nove ere, kao i četvrog veka nove ere, pronadjeni na lokalitetu nadomak Bora.

Otkriveno je višeslojno arheološko nalazište Ružana, koje svedoči o tri epohe, bakarnom, starom gvozdenom i antičkom dobu.

“Istočna Srbija je veoma značajna za period praistorije, jer je ovde počelo prvo rudarstvo i metalurgija bakra u Evropi. To se nastavilo i kroz period bronzanog doba. Zbog toga smo na ovom području pronašli puno naselja iz bronzanog doba, koja su isključivo imala funkciju rudarstva i metalurgije, prerade bakra i bronze", rekao je Tanjugu dr Aleksandar Kapuran, naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

>>> Srbija bila na obali okeana?

 

On je rekao da su arheolozi pronašli nekoliko bronzanih novčića i karakterističnu keramiku iz antičke ephohe.

"Imamo i nalaze iz starijeg gvozdenog doba, prvi milenijum pre nove ere, i materijal iz bronzanog doba. Posebno nam je interesantno bronzano doba, jer smo pronašli materijal iz drugog milenijuma pre nove ere. ž

 

>>> Sličnosti balkanskih naroda su veće nego što ste pomislili!

"Detektovali smo neki objekat, ne znamo da li se radi o jami ili nekom ukopu, koji je veoma bogat arheološkim materijalom. Pronašli smo delove keramičkih posuda, kamene alatke, ali ono što je najznačajnije je mnogo metalične šljake", rekao je Igor Jovanović, kustos i arheolog Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Istraživanje se odvija u dve faze, tokom jula i u drugoj polovini avgusta, a pronadjene predmete osim arheologa borskog muzeja, izučavaju i stručnjaci Arheoloških instituta u Beogradu i Londonu, i Tehničkog fakulteta u Boru.

U neposrednoj blizini postoji još nekoliko lokaliteta iz bronzanog doba. Otkriveni su nekropola Trnjane kod Brestovačke Banje gde su sahranjivani rudari tog vremena, kao i nalazišta Hajdučka česma i Borsko jezero.

 

U Boru postoji kafić ispod zemlje! Saznajte na kolikoj je dubini.

1 KOMENTAR

  1. Naslovna slika nema nikakve veze sa člankom i varljiva je jer u stvari radi se o antikama (novčići, posude itd.) a ne o nekom pokopanom gradu. Glupo skroz, to bi ste mogli promeniti, nema veze koliko želite da privučete čitaoce tom slikom.

    REJTING se na našem jeziku kaze PROCENA, mislim da bi pravilan govor bio prioritet za stranicu rađena na Srpskom Jeziku. A GEDžETI, BIZNIS i ‘slova su case sensitive’…. pa nemam reči stvarno. Propast.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime