Crni petak 2020 se približava. Tradicionalno predstavljamo najbolje rasprodaje, akcije i popuste koje ćete moći da ugrabite za Black Friday 2020. I da li će ih uopšte biti ove godine zbog opasnosti.

Ove godine će zbog pandemije korona virusa definitivno sve biti drugačije. Već jeste i neće se puno toga promeniti za par meseci. A  kada je Crni petak 2020? Black Friday ove godine je 27. novembra, kao i obično odmah posle Dana zahvalnosti u Americi.

Crni petak 2020

Teško ćemo videti horde ljudi kako se guraju po prodavnicama kako bi ugrabili stvari na najvećim popustima u sred epidemije.

Šta to znači za sezonske rasprodaje?

Pa, pouzdano znamo da neki prodavci pa čak i velike kompanije već razmišljaju da ove godine uopšte ne održe Crni petak 2020. Zapravo, mnoge su u toliko lošoj situaciji da će se možda i zatvoriti do tada.

Ipak, velika većina će Black Friday 2020 održati pre svega u online verziji. Što je doduše već i bio slučaj poslednjih godina. U Americi je tako poslednjih godina online prodaja dostigla čak 40 posto, iako tamo postoji jaka tradicija opsedanja fizičkih prodavnica i tržnih centara. Možda ponegde i u prodavnicama uz određene mere zaštite. Neki se čak i nadaju da će do kraja novembra situacija sa virusom biti bolja ili da će možda čak stići i vakcina (malo verovatno).

Takođe, neke firme razmišljaju da ove godine pomere početak rasprodaja, upravo zbog loše prodaje tokom cele godine, pa bi trebalo rasprodati sve te viškove. Određene kompanije bi mogle da započnu i mesec dana ranije zimske rasprodaje 2020, odnosno uoči Noći veštica krajem oktobra. Tako bi rasprodaje počele ranije i trajale duže čime bi se izbegle gužve u prodavnicama. Ipak, od ranije znamo da rasprodaje koje traju dugo najčešće i nisu tako sjajne. Ali, ove godine je sve drugačije pa je sve i moguće zapravo.

Što se tiče Srbije, online trgovina je doživela ogroman rast tokom pandemije i izvesno je da će se sezonske rasprodaje pa i Crni petak 2020 u većoj ili manjoj meri prebaciti na internet. Izvesno je i da se mogu očekivati veliki popusti kod nekih trgovaca koji će želeti da se reše robe koju nisu prodali tokom godine. A biće ih poprilično. Dakle, štedite pare i čekajte jesen.

Koje firme će skoro izvesno imati online rasprodaje? Skoro izvesno obratite pažnju na ove online prodavnice: Zara, Fashion&Friends, Tehnomanija, Gigatron, Jysk, LC Waikiki, Vulkan, Laguna… verovatno i mnogi drugi, ali ove online prodavnice smo izdvojili pošto su i ranije imale dobre rasprodaje za Crni petak a uz to su se odlično pokazali tokom izolacije i karantina.

Dodatak 1 (9.8.2020.):

Neki od velikih lanaca u SAD su već najavili da neće otvoriti svoje prodavnice za Crni petak. Među njima je recimo čak i Walmart, ali i Target, koji su poznati po ogromnim popustima.

Zanimljivo je da se neki spermaju i za preuzimanje robe kupljene online na rasprodaji. Kako funkcioniše? Obavite kupovinu na webshopu a onda samo u prodavnici pokupite robu. I ovaj način je zaživeo u Srbiji i realno smanjuje rizike pošto boravak u prodavnici skraćuje na minimum. IKEA čak recimo nudi preuzimanje kupljene robe na parkingu uz praktično ne postojeći rizik za prenošenje virusa.

Analitičari smatraju da bi popusti ove godine mogli da budu i još bolji, pošto mnogi trgovci imaju dosta robe koja nije prodata.

Takođe, procenjuje se da će mnogi napraviti Black November, odnosno ceo mesec sniženja. Zanimljivo je da su i u Srbiji neki trgovi i taj model probali prethodnih godina.

Crni petak 2020 – Lutrija

Neke prodavnice će ostati otvorene i biće popusta za Crni petak 2020, ali će kupci morati da učestvuju u lutriji. Dobitnici će imati priliku da uđu u prodavnicu u određenom terminu i kupuju.

U suštini ovo i nije loša ideja, pošto smanjuje gužve a dobitnici će imati priliku da kupuju po super cenama uz manje rizika. Uz verovatno popriličan osećaj sreće. Da, kao da ste dobili na lutriji recimo.

VR Crni petak 2021

Zanimljivo je da će možda, ako se situacija sa pandemijom ne sredi, mnoge tech kompanije ponuditi ugođaj kupovine i šetnje prodavnicama u virtualnoj stvarnosti. Iako to možete očekivati tek za Crni petak 2021

Naravno, kupovine i ponude će biti aktuelne i na društvenim mrežama više nego ikada.

Black Friday 2020

Evo i prvih konkretnih najava o tome kako će izgledati Black Friday 2020, barem u Americi. Verovatno će i naši trgovci prihvatiti neke od ovih ideja pošto je poslednjih godina Crni petak definitivno postao veoma popularan i u Srbiji.

Wallmart je tako pre nekoliko dana saopštio da sprema sasvim novo Black Friday iskustvo za kupce.

Neverovatno povoljne ponude i veliki popusti će ostati glavni adut ALI ne tokom jednog dana. Zapravo, akcije će trajati tokom cele sezone praznika.

Više ponuda će biti dostupno online pa kupci neće morati da idu u prodavnice.

I izgleda da će sve početi ranije nego prethodnih godina.

“Saznali smo od naših mušterija da mnogi planiraju da počnu sa prazičnom kupovinom još mnogo pre Black Friday i da traže poklone koji im najviše odgovaraju. Zato smo prilagodili strategiju kako bismo se kupcima ponudili ono što traže ranije nego ikada po najboljim cenama”, rekao je Scott McCall, izvršni potpredsednik kompanije.

Dodatak 3:

Neki trgovci u Srbiji već imaju spremne stranice za Crni petak 2020 i odbrojavaju do početka rasprodaja. Među njima su: Tehnomanija, Gigatron, WinWin.

Na ovom linku ćemo objavljivati sve informacije o najboljih popustima za Black Friday 2020.

Dodatak 4:

Nove ideje – Četiri Crna petka 2020

Već se zna i da će neki trgovci promeniti format Crnog petka 2020. Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca na svetu Walmart je najavio da su pronašli model za ovu pandemijsku godinu.

“Kupci traže rešenje koje će početi ranije nego prošlih godina”, rekao je prvi čovek kompanije John Furner i dodao da je bezbednost prodavaca, kupaca na prvom mestu.

I rezultat su četiri Crna petka koji će se održati tokom novembra.

Prvi će biti 4. novembra i na popustu će biti igračke i kućni proizvodi. Drugi je 7. novembra sa televizorima, kompjuterima i računarima, muzikom, igrama… Treći je 14. novembra i poslednji je 25. kaa je i pravi Crni petak trebalo da se održi.

Tokom sva četiri dana popusti će biti vrhunski, najavila je kompanija.

Dakle, trebalo bi očekivati nešto slično i u Srbiji.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime