1. Veruje se da je područje na kome se danas nalazi Beograd bilo naseljeno još u vreme prvobitne ljudske zajednice. Prilikom kopanja temelja čuvene Bajlonijeve pivare otkrivena je lobanja čoveka neandertalske rase. Prvi Beograđanin tako je poznat i kao Beogradski neandertalac.luna04
2. Beograd se spominje u čuvenom grčkom mitu o Argonautima. Jason i njegovi saborci u njemu prolaze pored planine Angurona (Avala) i stene Kaulijala (Beogradski rt) odakle nastavljaju put rekom Ister (Sava).


wiki
3. Ime Singidunum se prvi put koristi u opisu keltskih osvajanja. Oni su prošli kroz naš glavni grad i na kraju stigli sve do grčkog hrama u Delfima.


crnibombarder!!!

>>> 10 fantastičnih činjenica iz srpske istorije
>>> 4 najveće srpske misterije koje su ostale bez odgovora
>>> 4 najgore laži koje smo učili na časovima istorije

4. Ime Beograd se prvi put spominje u pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu Mihajlu 878. godine.


wiki
5. Kralj Dragutin je 1284. godine od Ugarskog kralja Stevana Petog dobio Mačvu sa Beogradom kao miraz uz ćerku Katarinu.


panonian
6. Beograd se nazivao i Bedem Hrišćanstva. Tek posle 130 godina od prve opsade na kraju ga je osvojio Sulejman Veličanstveni, a samo 13 godina kasnije dolazi do prve opsade Beča. Pošto je Beograd pao mnogi su smatrali da će pod najezdom Turaka pasti i cela Hrišćanska Evropa.

7. U Beogradu je održana Prva Konferencija šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja, a iste 1961. godine Jugoslavija se izdvaja iz blokovske podele sveta i Hladnog rata.


wiki
8. Pobednik je postavljen 7. i 8. oktobra 1928. godine u čast desetogodišnjice proboja solunskog fronta. Simbol Beograda je delo vajara Ivana Meštrovića i zapravo je trebalo da, kao deo nikada završene ogromne kompozicije, bude postavljen na Terazijama.


petar milošević
9. Planetarijum Astronomskog društva Ruđer Bošković na Kalemegdanu je nekada bio Amam, tursko kupatilo.


nikola smolenski
10. Trg Republike se sve do 1946. godine zvao Pozorišni Trg a na tom prostoru se nalazila i zloglasna Stambol kapija koja je srušena po odlasku Turaka.


wiki, milan jovanović
11. Narodno pozorište je dorađivano sedam puta a sadašnji izgled je dobilo tek 1989. godine. Prva predstava izvedena je 1869. godine i to je bila "Posmrtna slava Kneza Mihaila Obrenovića".


wikimedia
12. Beograđanka je prvi oblakoder u centru Beograda, a  građena je od 1969. do 1974. godine.


filip maljković
13. U Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu se nalazi sarkofag sa moštima Cara Dušana u čije vreme je Srbija bila najveća.


wiki
14. Na vrhu Zapadne kapije Beograda, kule Genex se zaista nalazio restoran. Ipak, on je bio rezervisan samo za direktore ove društvene kompanije pa obični građani nisu mogli da ga posećuju. Po uzoru na druge vidikovce u svetu i restoran na Genexu može da se rotira kako bi posetioci mogli da posmatraju panoramu Beograda.


blago tebi
15. Najstariji sportski objekat u srpskoj prestonici je Beogradski Hipodrom, sagrađen pred sam Prvi Svetski rat. Zanimljivo je da je prva trka je održana na Vidovdan 1914, tačnije na sam dan atentata u Sarajevu.

 

petar milošević

 

Pogledaj i genijalnu Istoriju Srbije, Facebook verziju!

2 KOMENTARI

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime