Profesionalno spasavanje podataka
IT

Profesionalno spasavanje podataka

U Nepo System

Profesionalno spasavanje podataka

U Nepo System, kompanija kojoj je na prvom mestu zadovoljstvo klijenta i jedan od ciljeva da objedini što širi spektar usluga, u svom portfoliu usluga sa ponosom ističe da je jedna od svega par kompanija na našem tržištu koja može da pruži profesionalno spasavanje podataka. Sa laboratorijom gde se diskovi otvaraju u posebno kontrolisanim uslovima, softverima poslednje generacije i strogom kontrolom pristupa stavljajući akcenat na privatnost i bezbednost podataka, Nepo System već dugi niz godina sa velikom stopom uspešnosti spasava podatke sa različitih medija za skladištenje.

Analiza trendova na tržištu pokazala je tendenciju porasta količine podataka koje kompanije smatraju od vitalnog značaja vrednih čuvanja, kao i povećan broj privatnih lica koja žele da sačuvaju svoje dragocene digitalne uspomene. S obzirom da je masovna proizvodnja medija za skladištenje dovela do toga da se za relativno malo novca može kupiti hard disk velikog kapaciteta ili ako je brzina primarna onda se opredeliti za SSD (Solid State Drive) disk, čuvanje velike količine podataka ima uzlaznu putanju. Takođe, ne mali broj krajnjih korisnika se opredeljuje za kombinaciju navedena dva gde SSD služi kao osnova za operativni sistem, a hard disk kao prostor gde se čuvaju velike količine dragocenih podataka. Razvitkom digitalnih fotoaparata i mobilnih telefona došlo je do eksplozije korišćenja SD kartica, enormne količine fotografija se kreiraju i pablikuju svakodnevno. Povećanjem kapaciteta USB flash diskova i eksternih hard diskova došlo se do toga da je prenosivost podataka postala nikad lakša.

Zahvaljujući svemu navedenom, danas svako od nas ima određene podatke u posedu za koje smatra da su vredni, međutim malo ko pravi kopije istih, a masovna proizvodnja pored pada cena je dovela i do pada kvaliteta medija za skladištenje informacija i neminovno će kod određenog procenta korisnika dovesti do otkazivanja uređaja i gubitaka podataka. Kada dođe taj momenat većina korisnika pravi prvu veliku grešku, pokušava sama da spase podatke ne shvatajući kompleksnost zadatka. Najbolje što se može uraditi u datom momentu je da se uređaj isključi i problematični medij za skladištenje ne koristi, jer svako dalje korišćenje može prouzrokovati trajni gubitak podataka. Tada je potrebno pre svega zatražiti pomoć kompanija koje se profesionalno bave spasavanjem podataka. Nepo System sa svojim timom inženjera koji imaju dugogodišnje iskustvo savetuje da korisnik ni u kom slučaju ne pokušava sam da uradi popravku uređaja ili da sa raznim  softverima  koji se mogu naći na internetu, a upitnog su porekla, proba da spase podatke.

Dosta malih i srednjih preduzeća počinje da koristi servere zarad lakšeg pristupa poslovnom softveru, pohranjivanja raznih baza podataka. Bili oni smešteni u njihovim prostorijama ili se nalazili u data centru, tržište prikazuje porast gde se hard diskovi koriste u RAID nizovima i gde se isti podaci čuvaju na više različitih diskova. Na taj način se dolazi do redudantnosti i u slučaju otkazivanja jednog diska, podaci će biti sačuvani na drugom. Ipak i to nije dovoljna sigurnost da se sačuvaju podaci jer nepažnjom korisnika ili većim hardverskim otkazivanjem dolazi do gubitka podataka. Da bi se u tom slučaju spasili podaci potrebno je doneti sve diskove iz RAID niza jer su oni međusobno povezani i svaki od njih je potreban da se niz kompletira i podaci postanu ponovo dostupni. Inženjeri Nepo System-a u saradnji sa korisnikom definišu prioritete šta je potrebno da se spase od podataka i nakon završenog procesa praksa je da se spaseni podaci prebacuju privremeno na interne uređaje za skladištenje dok korisnik ne dostavi sopstveni medij na koji će se podaci prebaciti.

Dosta klijenata se brine za privatnost i bezbednost podataka. Imajući to u vidu, Nepo System je poštujući protokole bezbednosti i razumejući osetljivost pitanja, omogućio pristup laboratoriji samo autorizovanom osoblju. Sa posebnim fizičkim merama bezbednosti i monitoringom prostorija (24/7), implementirane su visoke sigurnosne mere u cilju bezbednosti korisničkih podataka. Nakon preuzimanja podataka od strane korisnika, svi podaci se trajno brišu sa servera nakon 14 dana. Sve navedeno je potkrepljeno i sertifikatom ISO 27001 koji se odnosi na sigurnost informacija.

Poruka je jasna – čuvajte svoje podatke na više različitih medija za skladištenje koji će biti fizički odvojeni jedni od drugih i blagovremeno pravite rezervne kopije. Iako i nakon svih mera koje ćete koristiti da sačuvate svoje podatke dođe do gubitka istih imate na raspolaganju kompaniju kao što je Nepo System koja će svojim iskustvom i znanjem omogućiti da vratite svoje dragocene podatke.

Više o Nepo System servisnom centru možete saznati na ovom link-u

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
IT

Više uIT

Pošaljite mail sebi iz budućnosti  %Post Title

Pošaljite mail sebi iz budućnosti

Da li biste smeli?

Domino Magazin 16.08.2018
LG veštačka inteligencija vam sada sređuje odeću  %Post Title

LG veštačka inteligencija vam sada sređuje odeću

LG Styler uređaji na bazi veštačke inteligencije na IFA sajmu

Domino Magazin 15.08.2018
Facebook vam ograničava korišćenje  %Post Title

Facebook vam ograničava korišćenje

Nema više satima blejanja na Fejsu

Domino Magazin 14.08.2018
Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za jul  %Post Title

Rejting na društvenim mrežama u Srbiji za jul

Najuspešnije medijske stranice prati Storyclash

Domino Magazin 13.08.2018
Kad štampač otkaže poslušnost  %Post Title

Kad štampač otkaže poslušnost

Nepo System rešava problem!

Domino Magazin 13.08.2018
Samsung napravio ekran koji ne može da se polomi  %Post Title

Samsung napravio ekran koji ne može da se polomi

I stiže na mobilne uređaje

Domino Magazin 07.08.2018
Facebook sada i pomaže u muvanju  %Post Title

Facebook sada i pomaže u muvanju

Upoznavanje preko Dating opcije

Domino Magazin 06.08.2018
Apple pokupio kajmak: Ovce su za šišanje  %Post Title

Apple pokupio kajmak: Ovce su za šišanje

Najveća zarada ikad i pored pada prodaje

Domino Magazin 02.08.2018
Zašto Google Translate izbacuje jeziva proročanstva?  %Post Title

Zašto Google Translate izbacuje jeziva proročanstva?

Nije crna magija u pitanju

Domino Magazin 01.08.2018
Panika na IT tržištu  %Post Title

Panika na IT tržištu

Facebook potonuo, baš kao i Netflix

Domino Magazin 01.08.2018

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.