Apple je gotov kada su u pitanju inovacije

Kaže Peter Thiel

Jedan od najpoznatijih investitora Silicijumske doline smatra da se vreme Applea završilo, dok profesor sa Stanforda kaže kako je Apple, kada su u pitanju inovacije gotov.

Apple je u prošloj godini po prvi put od predstavljanja iPhonea zabeležio smanjenje prodaje telefona. Nisu ostvarili očekivane prodajne planove, pa sve više analitičara postavlja pitanje, kakva je budućnost ove kompanije i mogu li zadržati dosadašnji rast.

U nedavnom intervjuu za The New York Times jedan od najpoznatijih investitora iz Silicijumske doline Peter Thiel rekao je da je “vreme Applea završilo”. “Znamo kako izgleda pametni telefon i šta radi. To nije krivica Tima Cooka, ali jednostavno to više nije područje gde će biti novih inovacija”, dodao je Thiel, a s njim se slaže i profesor sa Stanforda Steve Blank koji je za SF Chronicle rekao da je Apple, ako govorimo o inovacijama, gotov.

Naravno, Apple će i dalje zarađivati veliki novac od prodaje svojih uređaja, ponajviše iPhonea te ne treba zaboraviti kako je i dalje reč o najvrednijoj kompaniji na svetu koja će i ove godine poslovati s milijardama dolara.

Ipak, trenutno nema na vidiku proizvoda poput iPoda, iPhonea i iPada koji su pokrenuli tržišta muzičkih playera, telefona i tableta, a pokazalo se kako, barem trenutno, ne mogu puno očekivati od pametnog sata. Analitičar Abhey Lamba smatra da je na Appleu sada veliki pritisak jer se od njih ponovo traži razvoj nekog takvog velikog uređaja koji će im doneti novi izvor zarade. Trenutno se čini kako se samo pretvaraju u još jednu telefonsku kompaniju – koja je, treba napomenuti, veoma profitabilna.

Glasine kažu kako Apple trenutno radi i na pametnim naočarama s podrškom za proširenu stvarnost, ali ovo tržište ne donosi priliku za neki veliki rast i osetno povećanje zarade. Situacija za Cooka i Apple ove godine mogla bi se poboljšati na krilima novih modela iPhonea od kojih se očekuje rekordna prodaja, ali je pitanje šta posle toga, odnosno kakva je dugoročna budućnost ove kompanije.

Ostavite Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *