Najluđe patike na svetu ipak neće biti zabranjene. Već smo pisali o tome kako je Nike napravio najbrže patike koje su toliko dobre da im preti zabrana na zvaničnim atletskim takmičenjima.

Ipak, izgleda da se to neće desiti, odnosno da će Nike Vaporfly Next i dalje moći da se nose na maratonima i drugim zvaničnim trkama širom sveta.

Svetska atletska komisija neće zabraniti patike, piše Guardian. Umesto toga, sva unapređenja tehnologije sportske obuće će biti zaustavljena do Olimpijskih igara 2020 u Tokiju ovog leta.

Najluđe patike

Nike je izazvao kontroverzu tokom prošle godine pošto su njihove Vaporfly patike bile previše brze. Tačnije, po nekim analizama i do 4 posto brže od konkurenata. A ako maraton traje 2 sata izračunajte koliko je četiri posto u sekundama. Dosta.

Zbog čega su Brigid Kosgei i Eliud Kipchoge upravo u Nike Vaporfly Next patikama postavili nove rekorde.

Zvanična odluka Atletske komisije će biti objavljena u petak, ali nezvanični izveštaji ukazuju da zabrane ipak neće biti. Ipak, dalji razvoj tehnologije će biti pod privremenom suspenzijom.

Zvaničnici će u sledećem periodu analizirati postojeće modele i planove kako bi napravili strožiju regulativu za sve nove patike u budućnosti.

Po sadašnjem pravilniku obuća ne sme da donese nepoštenu prednost takmičarima i trebalo bi da bude razumno dostupna svima.

Nike Vaporfly Next navodno nije lako dostupna svima pošto Nike sportisti koriste prototip modele koji ne mogu da se kupe.

Ovde imate celu priču o tome kako su najbrže patike na svetu zamalo zabranjene i zašto su toliko dobre.