Kupovina farmerki u Srbiji nije baš jednostavna. Ako želite kvalitetne farmerke naravno. Ali u ovom tekstu pronaćićete sve što vam je potrebno da biste pronašli najbolji model.

Pre nego što počnemo sa pričom oko kupovine farmerki u Srbiji, trebalo bi da znate par super zanimljivih stvari o tome kako su nastale i zašto su najvažniji modni predmet ikada.

Krojač Jacob Davis iz San Franciska pravio je pantalone za kopače zlata na zapadu Amerike i u Kaliforniji. Onda se setio da pantalone od čvrtstog denima pojača metalnim nitnama na mestima gde su se cepale.

Obratio se prodavcu Levi Straussu koji mu je postao partner pa su dobili patent upravo za metalne nitne koje su do danas ostale prepoznatljivi detalj na farmerkama.

Rudadi su bili oduševljeni pa su farmerke postale omiljene među njima.

Evo kako izgleda najstariji sačuvan primerak Levis farmerki:

I dalje izgleda odlično!

Farmerke su sve do Drugog svetskog rata ostale radna odeća u Americi. Onda su ih vojnici proširili po celom svetu. Počeli su da ih nose glumci, studenti i mladi. Ubrzo su stigle u Evropu i naravno na naše prostore. Ovde imate priču o tome kako su farmerke stigle u Jugoslaviju i postale omiljeni modni predmet.

Ono što džins izdvaja jeste materijal, pamučno debelo platno čije niti su ofarbane u indigo plavu boju. Ali te niti, koje su sastavni deo teksture platna su u svojoj unutrašnjosti bele. I zato farmerke vremenom menjaju izgled i dobijaju autentičan izgled. Nekada su mladi u Jugoslaviji, kada bi dobili farmerke sa zapada pokušavali da što pre dobiju iznošeni izgled pa su ih trljali drugim materijalima, prali nekoliko puta i slično. Tu je recimo i čuvena scena iz serije Grlom u jagode:

grlom-u-jagode-farmerke
grlom-u-jagode-farmerke

Dakle, najvažniji element kvalitetnih farmerki sigurno je – platno ili denim.

Postoje brojne varijacije na ovu temu i ukoliko niste poznavalac nećete baš odmah prepoznati kvalitetan denim. Ipak, postoje načini da zaključite da li je nešto dobra kupovina ili ne.

Denim bi po pravilu trebalo da bude napravljen od 100 posto pamuka. Ipak, ljudi danas vole da im bude udobno, pa mnogi proizvođači dodaju i nešto elastina. Ukoliko vam je udobnost baš bitna, ili birate uske modele (skinny i slim) onda je neophodno da u sastavu bude elastina. Savetujemo da to bude što manje – 1 ili 2 posto. Zašto što manje? Zato što će vam farmerke duže trajati, lepše bledeti i izgledati mnogo bolje ukoliko imaju manje elastina.

Vrhunsko denim platno je po pravilu raw, odnosno nije izbeljeno pa takve farmerke ne deluju kao da su već nošene već ćete vi morati da im date prepoznatljiv izgled pa će se po vašem telu i nošenju pojaviti svetliji delovi na platnu.

selvedge-farmerke
selvedge-farmerke

Smatra se kako je selvedge patno najbolje od koga se prave farmerke. Ono se prepoznaje po šavu koji nije obrubljen koncem. Obično je bele ili crvene boje i vidi se na spoljašnjem šavu nogavica. Selvedge platno se pravi na starim mašinama, skuplje je, ali neuporedivo dugotrajnije.

Nažalost, u Srbiji nema prodavnice koja nudi selvedge farmerke u redovnoj ponudi pa ćete morati da potražite u inostranstvu, na internetu ili second hand prodavnicama.

Ukoliko kupujete raw i selvedge farmerke proverite da li je platno “sanforized” ili ne. Ako nije, onda je potrebno da kupite otprilike dva broja veće farmerke, pošto će se materijal poprilično skupiti kvašenjem.

Na kraju, kada gledate nove farmerke dodirnite platno, pogledajte kako izgleda, osetite ga pod rukama. Da li je debelo i čvrsto, da li deluje skupo i kvalitetno ili jeftino i loše? Kvalitetne farmerke će vam trajati godinama i pod rukom možete da osetite kvalitetan materijal. Proverite kakvi su šavovi i da li imaju nitne.

Druga najvažnija stvar na koju treba da obratite pažnju je kroj farmerki.

On se obično svodi na nekoliko modela. Straight je klasičan izgled, sa nogavicama koje su relativno široke i ravne od kukova do poda. Slim i skinny modeli su uski i moderni. Slim straight model je aktuelan poslednje dve sezone i podrazumeva nešto uži gornji deo i ravne nogavice.

Tu je i tapered, koji označava farmerke čije se nogavice sužavaju. One izgledaju odlično i mogu da se kombinuju skoro sa svačim.

Ukoliko farmerke kupujete u prodavnici, isprobajte ih. Ako ih kupujete online, pronađite neki model koji već imate i koji vam dobro stoji i izmerite struk, dužinu, širinu nogavica, pa uporedite.

Kupovina farmerki u Srbiji

Kupovina farmerki u Srbiji i jeste i nije laka. Izbor je naravno veliki, ali zapravo ne toliko raznovrstan. Super kvalitetne farmerke napravljene od japanskog ili američkog platna ćete vrlo teško pronaći. Možda po neki model uspete da ugrabite u zavisnosti od toga šta proizvođači nude u okviru sezonske ponude.

Naravno, nećete pogrešiti ako kupite neki od modela firmi poznatih po farmerkama. Tu pre svega mislimo na Levis, Diesel, Replay i tada je šansa da pogrešite manja i skoro sigurno ćete dobiti kvalitetan materijal i vrhunski kroj. Na vama je samo da odaberete model koji vam se dopada. Računajte na nešto više cene.

Ukoliko to prevazilazi vaš budžet, možete da potražite neke jeftinije. H&M pruža solidan odnos cene i kvaliteta, baš kao i Zara. Ipak, one će posle sezonu-dve biti očigledno iznosane i za bacanje. Savetujemo da kod brze mode birate što osnovniji model, sa što manje elastina i dizajnerskih ispada. Birajte i deblji i tamniji materijal pošto će trajati duže.

Možete da kopate i po second hand prodavnicama ili oglasima na internetu i tražite polovne farmerke. Ako imate strpljenja možete da pronađete pravo blago i modele od par stotina evra za par hiljada dinara ili čak manje. Ovde imate priču o tome.

Kupovina farmerki u raznoraznim buticima ili tezgama ne bismo preporučili.

Kako prati farmerke

Pranje farmerki je poprilično komplikovano pitanje. Neki tvrde da ih ne treba prati nikada, a drugi bi ih prali svaki dan.

Pojednostavljeno – što su farmerke kvalitetnije treba ih ređe prati. Ukoliko ste kupili sasvim tamne, raw farmerke, ne bi trebalo da ih perete prvih šest meseci. Uopšte! To recimo tvrdi i direktor kompanije Levis, koji svoje farmerke nosi godinu dana. To je možda ipak previše, pa mi savetujemo da ih ipak operete ponekad.

Sasvim tamne farmerke perite ručno u kadi. Samo ih potopite u mlaku vodu sa malo deterdženta, ostavite pola sata i onda isperite.

Tako ćete izbeći pojavu belih linija od pranja u mašini, koje će upropastiti izgled.

Malo bleđe farmerke možete da perete i u mašini, na osnovu uputstva proizvođača, ali definitivno ne previše često. Recimo jednom mesečno uz svakodnevno nošenje i na 30 stepeni je sasvim dovoljno.

A cena farmerki u Srbiji?

Od 200 dinara u second hand prodavnici, pa do nekoliko stotina evra u tržnim centrima. Na vama je da odaberete…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime