Potraga za vintage jeansom je već neko vreme globalna opsesija modnih perfekcionista. Posebno mislimo na vintage Levi’s farmerke koje imaju najveću tradiciju i realno najbolje modele tokom 145 godina duge istorije.

Pa, kako da pronađete vaš savršeni par retro farmerki iz devedesetih, osamdesetih ili možda još starijih? Moraćete da se malo potrudite, istražujete, učite i proveravate – ali možete da po bagatelnoj ceni pronađete autentično modno blago.

Da, čak i u Srbiji.

Za početak, trebalo bi da znate da se u TC Ušće ili Rajićevoj nalaze Levi’s prodavnice. I tamo možete da sasvim sigurno kupite originalne, aktuelne modele po cenama poput onih u svetskim metropolama. Na rasprodaji su cene i do 70 posto niže pa možete do vrhunskih farmerki da dođete već za par hiljada dinara.

Za većinu ljudi to je najlogičniji i realno najbolji izbor.

Ako niste sigurni šta radite, ne razumete se u farmerke, ne želite da istražujete – kupite ih u Levi’s prodavnici i nećete pogrešiti.

A možete i da se upustite u potragu za originalnim Leviskama iz nekih drugih vremena. Zašto biste to radili možda se pitate?

Kao što smo rekli, pre svega zato što su vintage Levi’s modeli apsolutni hit. Zato što i danas, decenijama kasnije izgledaju potpuno sjajno, a izgledaće tako i za 100 godina. BUKVALNO.

Evo recimo kao izgledaju Levi’s 501 stari stotinak godina, sačuvane do danas:

Izgledaju sjajno zar ne?

Polovne i vidno nošene kvalitetne farmerke i dalje izgledaju mnogo bolje od novih ali jeftinih. Postoje brojni sajtovi pa i prodavnice koje traže stare modele, operu ih, malo doteraju i onda prodaju za nekoliko stotina evra. Evo recimo primera od oko 300 evra sa neta:

Da, izgledaju fantastično.

Ipak, trebalo bi da znate ponešto da biste došli do autentičnih vintage farmerki.

Za početak – nikada nemojte plaćati više od oko desetak evra za polovan par. Možda malo više ako zaista pronađete model koji vam se dopada.

Ali gde da tražite vintage Levi’s?

Preko oglasa i u second hand prodavnicama.

Šta da tražite?

Polovne, očigledno nošene Levi’s farmerke ali dobro očuvane.

Baš nikada ne kupujte nove i baš baš nikada ne kupujte 501 preko oglasa pošto je šansa da ćete dobiti kopiju u Srbiji i dalje ogromna. Kao što se verovatno sećate, decenijama su ovde kopije bile dominantne na tržištu i to upravo model 501. Ovde imate priču o tome kako su farmerke stigle u Jugoslaviju još šezdesetih godina prošlog veka.

Kako prepoznati lažne Levi’s farmerke?

Ukoliko su nove i ukoliko su model 501 a prodaju se preko oglasa verovatnoća da su lažne je ogromna. Čak ni cena ništa ne mora da znači. Viđali smo po oglasima navodno originalne Levi’s 501 i za 10, ali čak i za 200 evra.

Zašto bi neko preko oglasa kupio sumjnive 501 za 200 evra kada može da ih kupi za 100 evra u Levi’s prodavnici u Beogradu u svakom trenutku. I dalje nam nije jasno.

Većina prodavaca farmerki u oglasima će obično istaći da su kupljene u Americi a, često se navodi i da su napravljene u USA. Možda neke i jesu, ali uzmite sa velikom rezervom takve oglase. Odnosno, naš savet je da uopšte ne rizikujete.

Dakle, pre svega tražite modele koji nisu 501. Onda za početak proverite da li se oznaka modela uklapa u kroj. Recimo na ovom linku imate kroj svih modela serije 500, kao i druge osnovne podatke.

Posle toga obratite pažnju na etikete i šavove. Šavovi moraju da budu pravilni i ravni, pogotovo na etiketama. Ako su zašivene ukrivo, ili ne baš vešto, skoro sigurno je u pitanju kopija.

Obavezno proverite broj utisnut na metalnom dugmetu. On mora da se nalazi i na etiketi i predstavlja fabriku u kojoj su proizvedene.

Što se tiče kupovine u second hand radnjama, roba najčešće stiže u ogromnim količinama iz bogatijih zapadnih zemalja. I vrlo verovatno će polovne Leviske tamo biti originalne. Ipak niko vam to ne garantuje pa je bolje da i njih proverite.

Kada ih kupiti?

Ako ste (uglavnom) sigurni da je u pitanju originalni par farmerki, pitanje je da li vam broj i kroj odgovaraju. I odmah bi trebalo da znate da brojevi kod vintage modela ne znače baš puno, bar ne u poređenju sa današnjim.

Krojevi su bili drugačiji nego danas, farmerke su bile dublje i najčešće imale mnogo šire nogavice. Osnovno pravilo je da stari modeli treba da imaju broj ili dva veći od vašeg modernog broja.

To znači da ako nosite 27 (struk), kupite stare koje su 29, ili ako nosite 32 kupite vintage model koji je 34.

Razlika je u tome što se danas farmerke nose niže na kukovima a uz to su se brojevi povećali. Pošto su ljudi, znate, malo, sujetni, pa više vole da nose manje brojeve.

Kako verovatno nećete moći da ih probate pre kupovine, potrudite se da znate vaše dimenzije i proverite ih. Izmerite poluobim struka, dužinu nogavica… Pravilo je da će vam farmerke biti taman ako uspete da njihov struk možete da ombotate oko vrata. To možete da probate u second hand radnji bez oblačenja.

Takođe, gornji deo farmerki mora da vam bude taman. Nogavice možete da skratite ili suzite ako je baš neophodno, ali intervencije oko struka su skoro pa nemoguće.

Kada ih kupite prvo ih operite (na najviše 60 stepeni). Ako je kojim slučajem u pitanju sasvim tamni denim, potopite ih u kadi u mlaku vodu sa malo deterdženta, da ih ne upropastite pranjem u veš mašini. Kako se peru farmerke možete da saznate na ovom linku.

Budite spremni na potpuno drugačiji kroj. Recimo ovako izgledaju tipični Levi’s vintage modeli:

Pošto će nogavice skoro sigurno biti široke, farmerke će vam bolje stajati a i bolje će izgledati ako ih podvrnete. Uostalom tako su se i nosile decenijama.

Možete donekle i da im prilagodite veličinu. Ako su vam velike, operite ih na visokoj temperature i suziće se. Možete i da ponovite postupak. Tako možete da struk suzite i na 5 santimetara.

Ako su vam male, možete da dobijete par santima u struku. Nafajtajte ih mlakom (ne vrelom) vodom i izvlačite struk, rastežite ga iz sve snage desetak minuta. Radite to dok su raskopčane da ne iščupate dugme ili rajsferšlus. Denim je dosta izdržljiv pa ne bi trebalo da ih oštetite. Onda ih ostavite da se osuše same i dobićete najmanje jedan veći broj.

Što se tiče boje, tamne farmerke možete da izbledite, ali svetle nećete moći da potamnite. Ako želite da vaš jeans dobije “fade” izgled, možete ih izbledeti vrlo finom šmirglom. Denim je materijal koji je plav spolja ali beo iznutra, pa bledi od upotrebe. Prečica je skidanje gornjih slojeva, recimo šmirglom. Samo pazite da ne preterate i ne oštetite ih. Možete i da ih operete nekoliko puta i izbledeće polako.

A evo i kako je izgledala naša potraga za originalnim vintage Levi’s modelom.

Pronašli smo model 521, koji se već neko vreme ne proizvode. Denim izgleda odlično, farmerke su malo nošene iako se vidi da nisu sasvim nove. Na unutrašnjoj etiketi je navedeno da su proizvedene u Pakistanu a broj fabrike se uklapa i nalazi se i na dugmetu i na etiketi.

Spoljašnja velika etiketa je zašivena pravilno baš kao i red tab na zadnjem džepu.

Kroj modela je straight, nose se srednje visoko i sve nesumnjivo ukazuju da se radi o modelu iz devedesetih, pre svega izgled samog jeansa.

Šta smo im sve uradili? Oprali smo ih za početak. Onda i skratili nogavice i suzili ih kako bismo dobili tapered model. Savet – ne porubljujte farmerke posle skraćivanja pošto nikada nećete dobiti izgled originalnog šava.

Pošto su farmerke bilo veoma dobro očuvane i malo nošene, boja denima je bila potpuno ujednačena. Zato smo izbledeli butine vrlo finom šmirglom, a na jednom mestu smo itom tehnikom napravili i rupu. Tu smo zašili zakrpu u japanskom sashiko stilu. Tako smo dodatno dobili iznošeniji „look“.

Cena:
polovne farmerke – 10 evra
sužavanje nogavnica – 300 dinara

Zadovoljstvo i izgled:
Neprocenjivi.

Kako se peru farmerke pročitajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime