Kako Levi’s direktor pere svoje farmerke? Izvršni direktor Chip Bergh je pre nekoliko godina rekao da nikada ne pere svoj jeans, ali sada je pružio nešto više informacija.

Bergh smatra da ne bi trebalo koristiti mašinu za pranje veša zato što će tako vaše Levi’s (ili neke druge) farmerke trajati duže i izgledati lepše. To smo manje više znali i do sada, da bi farmerke trebalo nositi što duže i prati što ređe.

Takođe, još veći problem je potrošnja vode.

„Industrija teksasa troši tonu vode“, rekao je Berg za CNBC. „Pola od toga je uzgajanje pamuka, a druga polovina je potrošač koji (previše često) baca farmerke u mašinu za pranje veša“, dodao je.

A kako Bergh pere farmerke?

Kaže da ručno opere prljave delove ako nešto prospe po njima. Kada postanu stvarno prljave, istušira se u njima i opere ih sapunom.

“Ali samo ako su zaista odvratne”, napominje.

Inače, Berg tvrdi da dok ljudi u Americi redovno peru farmerke, drugi regioni u svetu mogu godinama bez pranja farmeki.

A to je mnogo bolje za planetu Zemlju.

Naučnici su inače u više navrata potvrdili da industrija mode i posebno teksasa zaista loše utiče na prirodno okruženje.

„Iako je teksas napravljen od prirodnog materijala — pamuka — sadrži hemikalije“, rekla je Sam Athei, jedan od autora studije objavljene u Environmental Science and Technologi Letters

Neki stručnjaci za farmerke umesto pranja predlažu njihovo zamrzavanje, ali naučnici ipak ističu da se bakterije koje izazivaju neprijatne mirise tako neće eliminisati.

Stephen Craig Cari, stručnjak za smrznute mikrobe sa Univerziteta Delaver objašnjava da su mikrobi dobro prilagođeni niskim temperaturama.

Umesto toga, bilo bi bolje da se farmerke kratko potope u vrelu vodu. Ali, tako rizikujete da se one skupe, pa obratite pažnju.