Birkenstock sandale su izdržale test vremena. Da upotrebimo eufemizam za verovatno jednu od najpopularnije odeće svih vremena.

Birkenstock kompanija je nastala u Nemačkoj pre oko 250 godina, tačnije 1774. godine. A to znači da je starija recimo od Sjedinjenih Američkih Država. Srbija je u to vreme i dalje bila pod otomanskom vlašću. Da, 250 godina je poprilično.

E sad, ne znamo da li su u to vreme Birkenstock sandale nosili hipsteri na Severu Evrope, ali danas to jeste slučaj i to širom sveta. Ali nisu samo hipsteri nego, pa, skoro svi. Već smo pisali da su Birkestock neizostavne u subkulturi i da ih recimo VSCO devojke prosto obožavaju. Baš kao i stariji ljudi, poslovni ljudi, opušteni mladi…

Ali to je samo deo priče. Evo kako su Birkenstock sandale ostale popularne sve ovo vreme.

Birkenstock sandale

Verovatno najprepoznatljiviji model i silueta su papuče sa dva kožna kaiša i debelim anatomskim đonom. Da, to su one koje nosi vaša baka već 50 godina po kući. Ali, nedavno su se iste takve sandale pojavile i na Nedelji mode u Parizu. Kako je to moguće?

Birkenstock sandale su vrlo jednostavne i upravo to ih izdvaja. Anatomski đon je napravljen od plute i vrlo je prepoznatljiv a gore je koža. I to je sve. Zapravo, koncept je toliko dobar da širom sveta postoje i mnoge druge kuće koje prave sličnu obuću. Recimo kod nas je to Grubin poznat po svojim kvalitetnim anatomskim sandalama za odrasle i decu.

Kako je to moguće, i to toliko dugo vremena? Pa, kada je proizvod do te mere funkcionalan, udoban i kvalitetan, onda je itekako moguće.

Ipak, trebalo bi da znate da sandale nisu baš oduvek bile izbor modnih stilista. Obično su se pre vezivale za nemačke turiste koji su ih nosili sa belim čarapama, nego što je bilo verovatno da ćete ih videti na revijama visoke mode.

“Čak i da ne podnosite taj stil i da ne volite oblik vaših prstiju na nogama nosićete ih zato što su dobre za vas”, objasnio je CEO Birkenstocka Oliver Reichert. “One su kao lek.”

A kako su se Birkenstock sandale proširile po svetu?

To se desilo tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata pošto su ih nosili vojnici. Preporučivali su ih vojni doktori kao ortopedsko pomagalo zbog specifičnog đona koji je pružao podršku stopalu. Povređeni vojnici su ih nosili. A u to vreme je bilo poprilično povređenih vojnika.

Slično kao što su se farmerke proširile svetom(ovde imate priču o tome kako je Levis srušio Gvozdenu zavesu, a ovde kako su farmerke došle u Jugoslaviju i Srbiju) i od radne odeće postale simbol mladalačkog bunta, otprilike u isto vreme, početkom pedesetih Birkestock su prihvatile različite subkulture i posebno mladi.

Ljudi su ih nosili zato što su drugačije, ali i zato što su im prijale.

I tako je bilo sve do 21 veka, kada Birkenstock sandale polako postaju globalni mainstream. Danas možete da ih vidite na svima, od bakica u bašti, do tinejdžera u gimnazijama i fakultetima pa do turista iz Azije. I pored toga su ostale cool i prihvatljive čak i ako zaista vodite računa o vašem stilu. Nova istraživanja su pokazala kako društvena pitanja i autentičnost imaju presudnu ulogu kod mladih potrošača. A Birkenstock su autentične koliko god je to moguće. Takođe, mladi kupci od milenijalsa do Generacije Z su sve više svesni zdravstvenih pitanja i vode računa o sebi. I upravo kvalitetna obuća jeste im važna.

Birkenstock je toliko prisutan, čak neizostavan, da čak i velike modne kuće žele da se povežu sa njima. Tako su u prethodnih nekoliko godina ostvarene saradnje u kojima su učestvovali recimo Valentino ili Opening Ceremony, Rick Owens.

Pogledajte i – Najudobnije patike.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime