Pre nekoliko nedelja testirali smo realme C33, više nego zanimljiv entry model koji je upravo stigao u Srbiju. Ovog puta, urednici Domino Magazina su isprobali i proverili šta to ima da ponudi model srednje klase – realme 9.

Uređaj dolazi u prepoznatljivoj žutoj kutiji u kojoj se pored samog telefona nalazi kabl, silikonska futrola i punjač, što je u ovo vreme vrlo pozitivno. Drugo prijatno iznenađenje je da se radi o brzom punjaču snage 33W. Za telefon srednje klase, to je više nego dobro.

Sam uređaj izgleda izuzetno, dizajn je aktuelan, a telefon sa 8mm debljine dobro „leži“ u ruci. Okvir i pozadina su od polikarbonata, baš kao i segment rezervisan za kamere. I pored toga što nema metala i stakla, realme je uz pomoć Ripple Holographic dizajna uspeo da postigne atraktivan izgled.

Što se tiče ulaza, tu je USB-C za punjenje, kao i 3.5 mm priključak za slušalice koji i dalje ima svoju ulogu, pogotovo kod modela srednje klase. Obezbeđena su dva SIM slota i dodatno mesto za microSD kartice.

Što se tiče ekrana to je odlični Super AMOLED dijagonale 6.4 inča i rezolucije 1080×2400 piksela. Ekran daje pohvalnih 1000 nita i 411 pp. Ističemo i osvežavanje od 90 Hz, što je još jedna karakteristika koja prevazilazi klasu ovog modela. Pohvalno je i Corning Gorilla Glass 5 staklo otporno na grebanje.

Ono što ovaj model zaista izdvaja jeste kamera sa tri objektiva. Glavni podrazumeva senzor od 108 megapiksela i to moćni Samsung HM6 nove generacije. Tako visoka rezolucija pruža visoku fleksibilnost za snimanje različitih kadrova. Iako nema telephoto objektiva, kamera ima 3X digitalni zum koji se dobija cropovanjem fotografije snimljene u visokoj rezoluciji. Rezultati su impresivni i mogu da se uporede sa optičkim zumom.

realme ističe i Street Photography Mode 2.0, koji uz atraktivne filtere daje zanimljive rezultate idealne za društvene mreže.

Druga dva objektiva podrazumevaju ultraširoku i makro kameru solidnog kvaliteta. Kamera je definitivno jedan od razloga da razmotrite ovaj model.

Što se tiče čiste snage, tu je provereni Qualcomm SM6225 Snapdragon 680 4G čipset koji radi sa 8GB RAM memorije. Operativni sistem je Android 12 uz Realme UI 3.0. Sve radi brzo i intuitivno.

Kada svemu dodamo i podatak da je ugrađena baterija od 5.000 mAh, koja se do 50 posto napuni za oko pola sata a do 100 posto za malo više od sat vremena, ne preostaje nam ništa drugo nego da preporučimo uređaj.

Za oko 300 e dobijate odličan AMOLED ekran, vrhunsku kameru i brzo punjenje. A sve to ukazuje da realme postavlja nove standarde na tržištu koji odlične karakteristike čine dostupnim skoro svima. Zato i ne čudi što je najbrže rastući brend pametnih telefona u Evropi.