realme 11 Pro+ 5G je od danas dostupan u Srbiji, a urednici Domino Magazina su među prvima testirali šta donosi novi model kompanije koja se može pohvatili da je jedan od najbržerastućih brendova pametnih telefona poslednjih godina.

Kako su realme telefoni pre svega namenjeni mladima, njihov koncept podrazumeva da po najboljoj ceni pružaju najviše. I to najviše onih karakteristika koje su mladima i najvažnije. Ovaj pristup je sada podignut na viši nivo, pa realme 11 Pro+ 5G donosi premijum osobine do sada rezervisane za flagship modele uz doslovno u pola nižu cenu u odnosu na konkurenciju.

realme-11-Pro+-Sunrise-beige

realme vrlo uspešno prepoznaje šta je to što je korisnicima najvažnije i upravo na te karakteristike se fokusira. Svakako su to kamera, ekran i baterija, odnosno brzo punejnje. Kada se tome doda i jedinstven luksuzni izgled, dobija se realme 11 Pro+ 5G.

Zvučni sjano na papiru. Kada smo ga isprobali – bilo je još bolje.

Dizajn i oprema

Telefon dolazi u prepoznatljivoj žuto-crnoj kutiji, ali tu prestaju sličnosti sa prethodnim modelima, bar što se tiče dizajna, koji odiše luksuzom. Čim ga izvadite iz kutije biće vam jasno da ovaj model ima velike ambicije. Za izgled kućišta je zadužen bivši Gucci dizajner Matteo Menotto, koji je bio inspirisan Milanom.

Tako je pozadina telefona urađena od Lychee veganske kože. Na sredini leđa je diskretna linija, odnosno šav, koja ide sve do velikog segmenta za kamere. Asocijacija je izlazeće sunce na ulicama Milana, a izgled je nesumnjiv omaž luksuznim kožnim torbama.

Telefon je tanak i lagan, pa odlično leži u ruci. Za razliku od staklene pozadine na kojoj se vidi svaka tačkica i otisci prstiju, ovde to nije slučaj.

Inače, pored samog uređaja, u pakovanju dobijate punjač i kabl, kao i providnu zaštitnu futrolu, dok je na ekranu fabrička zaštitna folija.

Ekran

Telefon je opremljen moćnim OLED ekranom velike dijagonale od 6.7 inča, blago zakrivljenim sa strana, uz vrlo tanak okvir od svega 2.33 mm pa je odnos sa kućišten impresivnih 93.65%.

Ekran je FHD+ rezolucije, što znači 2412×1080 tačaka. Osvežavanje je 120Hz, što je u samom vrhu kao i 360Hz touch sampling rate. Maksimalan osvetljaj je 950 nita, pa je slika bila dovoljno jasna čak i uz direktno sunce.

Staklo je ojačano što znači da je na testovima izdržalo pad sa jednog metra bez lomljenja. Ekran ima i TÜV Rheinland sertifikat za zaštitu očiju od umora.

Zanimljivo je da u okviru Realme Display menija mogu da se odabera dva režima unapređenja slike: Video Color Boost i Bright HDR Video Mode.

Kvalitet slike je izuzetan, boje dinamične i kontrasne a oštrina na nivou vrhunskih modela. Prikaz fotografija, tako i video zapisa, čak i tamnijih nijansi definitivno prevazilazi klasu uređaja.

Kamera

Već i sam dizajn telefona implicira da je kamera glavni adut ovog modela. Kožna poleđina nesumnjivo asocira na vintage SLR foto aparate iz zlatnog doba fotografije, a veliki segment sa objektivima ih stavlja u centar pažnje. Glavna kamera ima senzor od 200MP i to novi Samsung Isocell HP3 od 1/1.4 inča. U pitanju je jedan od najboljih foto senzora za mobilne telefone u ovom trenutku, koji se ističe visokom rezolucijom ali i osetljivošću na svetlo.

Senzor i prateći chipset donose brojna unapređenja, od Super QPD Autofocus-a pa do korišćenja više piksela za prikupljanje svetla.

Pored glavne, tu su još i ultraširoka kamera od 8MP, kao i makro kamera. Nažalost, nema odlične mikroskopske kamere, koju smo testirali kod modela realme GT3, što je prava šteta.

Kamera u okviru Photo Auto režima snima slike rezolucije 12.5 MP, ali naravno možete i da se prebacite na High Res režim kada ćete moći da isprobate svu moć kamere od 200MP i otvora blende od F/1.69. Aplikacija za kameru je intuitivna, brza i donosi pregršt dodatnih opcija. Za snimanje fotografija tu su prečice za povećanje od 0.6x, 1x, 2x i 4x.

I već posle prvih par kadrova koje smo snimili u automatskom režimu bilo je jasno da se kamera realme 11 Pro+ 5G modela bez problema nosi sa najboljim od najboljih. To znači da se snimci mogu uporediti sa onima kod flagship modela (Galaxy S23 Ultra ili Honor Magic5 Pro).

Slično je i kod uvećanja od 2x, dok kod povećanja od 4x ipak dolazi do povećanja šuma. To je jedina slabost kamere, koja prilikom maksimalnog povećanja ne može sasvim da se nosi sa najboljim kamerama flagship modela koje imaju i optički zum. Čak i tada, realme 11 Pro+ je vrlo blizu. Ako želite bolje spremite se da potrošite još bar 600 evra. Da li to vredi? Ako ste zaluđenik ili profesionalni fotograf – možda da. Za sve ostale, obične korisnike – izvesno ne.

200MP OIS SuperZoom kamera (kakvo joj je puno ime) pruža brojne opcije, filtere i podršku veštačke inteligencije.

Izdvajamo noćne snimke, koji su takođe u samom vrhu uz oštrinu za pohvalu. Portreti su fantastični a bokeh efekat radi bez greške, dok realme ističe veštačku inteligenciju koja doprinosi realnom prikazu prirodne teksture kože.

Ne zaboravimo ni zanimljivi Moon mode koji će uz uvećanje od 10x i veštačku inteligenciju pomoći kod snimanja meseca. Tu je i režim za snimanje noćnog neba uz produženu ekspoziciju, što će zadovoljiti brojne entuzijaste.

realme je najavio i saradnju sa Lonely Planet-om, kako bi uličnu fotografiju i putovanja učinili još zabavnijom i kreativnijom. Predstavljena su 3 prilagođena filtera i ekskluzivni zajednički realme i Lonely Planet vodeni žig.

Što se tiče videa, omogućeno je snimanje 4K zapisa uz 30fps uz Ultra Stable opciju. Rezultati su filmski, uz stabilizaciju video snimaka.

Punjene i baterije

Kao što smo spomenuli na početku teksta, uz telefon se dobija i punjač, što je postao izuzetak na tržištu. realme ne samo da je spakovao punjač, već je to 100W SUPERVOOC, odnosno jedan od najbržih u ponudi.

To znači da će baterija kapaciteta 5000mAh biti puna za svega 26 minuta, dok će 17 posto dostići za 3 minuta. realme navodi kako će i posle 1.600 punjenja baterija zadržati čak 80% kapaciteta što je značajno iznad proseka industrije.

Uređaj je opremljen vrlo dobrim Dimensity 7050 5G chipsetom koji podrazumeva 8 jezgra sa 64 bita. Procesor je dovoljno brz za skoro sve zadatke, a uz to vrlo štedljiv po pitanju potrošnje energije.

realme 11 Pro+ je izuzetan telefon, luksuznog izgleda u koji ćete se bukvalno odmah zaljubiti. Kamera je na nivou vrhunskih modela, baš ekran ili brzo punjenje koje prevazilazi konkurenciju.

Po dizajnu, karakteristikama i funkcionalnošću ovo je rasni flagship koji se bez problema većinom karakteristika nosi sa značajno skupljim telefonima. A to je preporuka bez premca koju dobija od nas.

Preporučena cena uređaja u Srbiji je 61.999 dinara, dok je promotivna cena za prve kupce 57. 999 dinara. Svi koji kupe i aktiviraju uređaj (uključe ga i obave jedan poziv) u prvih mesec dana (do 19. jula) dobijaju garanciju na ekran. Ukoliko dodje do lomljenja mogu da ga zamene u prvih 6 meseci od trenutka kupovine.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime