realme GT3, telefon sa najbržim punjenjem na svetu je stigao, a urednici Domino Magazina su imali priliku da ga testiraju među prvima.

Naši utisci su više nego zanimljivi, dok su nas neki detalji i oduševili.

realme GT serija je već godinama sinonim za tehnološke inovacije, a tako je i sada. Model GT3 je predstavljen na MWC sajmu početkom marta i to kao prvi telefon sa punjenjem od 240 wati.

Ipak, krenimo od dizajna uređaja.

Prednjom stranom dominira AMOLED ekran dijagonale 6.74 inča. Screen-to-body odnos je više nego dobrih 93.69%, što u kombinaciji sa vrhunskim kućištem ostavlja luksuzni prvi utisak.

Rezolucija ekrana je 1240 x 2772 piksela, a osvežavanje 144 Hz, a to su karakteristike u samom vrhu klase. Kako je telefon namenjen mlađim korisnicima, za koje se pretpostavlja da će ga koristiti i za dinamične igre, sampling rate je 360Hz, uz 1500Hz peak instantaneous sample registrovanje dodira ekrana. Gejmeri dakle mogu da budu mirni. Osvetljaj je čak 1.400 niti što ukazuje da će se prikaz na ekranu videti čak i uz direktnu sunčevu svetlost. Kvalitet slike je vrhunski, oštrina na zavidnom nivou a boje dinaminčne ali realne.

Sa zadnje strane telefona je kombinacija metala i stakla ali i dve inovacije koje do sada nismo mogli da vidimo. Prvo, tu je takozvani Pulse Interface Design u okviru koga korisnici mogu da biraju tipove i izgled notifikacija. Dakle, Pulsni interfejs će vas obavestiti i bez uključivanja ekrana da vam je recimo stigla Facebook poruka ili da je u pitanju neka druga notifikacija, što donosi visoku funkcionalnost čak i kada je telefon položen ekranom na dole. Možete da odaberete 25 nijansi boja, dva ritma i pet režima brzine vizuelnih notifikacija, što je više nego dovoljno za najrazličitija obaveštenja.

Odmah pored, nalazi se staklo ispod koga se vidi Snapdragon 8+ 5G čipset. A kako je u pitanju vrhunski procesor nove generacije, imate priliku da zavirite u samo srce uređaja i sam vrh procesorske tehnologije, oko koje se danas lome koplja na globalnoj geopolitičkoj sceni, što je priznaćete – poprilično uzbudljivo.

Tu su i tri objektiva formirana u dve grupe, što je dizajn karakterističan za realme. Glavna kamera koristi odličan Sony IMX890 senzor od 50 megapiksela. Kvalitet fotografija je na visokom nivou čak i uz lošije osvetljenje. Visoka rezolucija omogućava i korišćenje digitalnog zuma, bez gubitka kvaliteta.

Pored glavnog senzora tu su još i ultraširoki objektiv kao i mikroskopska kamera, što je vrlo zanimljivo rešenje koje pruža povećanje od 20x i 40x.

Rezultati koje pruža su impresivni i sasvim drugačiji od macro pa čak i super macro režima na drugim modelima. realme GT3 zaista pruža mogućnosti mikroskopa i uz pomoć ove kamere ćete moći da snimite ćelije na biljkama, minijaturne insekte ili vlakna na tkanini. Kvalitet slika je izuzetan a snimci dostojni izložbe.

Na kraju, dolazimo do glavne inovacije – punjenja od 240 wati.

realme je pionir u brzom punjenja telefona i tako je već neko vreme – 2020. godine su predstavilii punjenje od 65W na modelu X7, GT Neo3 je doneo punjenje od 150W 2022. godine, a model GT3 je napravio još jedan značajan korak i pruža najbrže punjenje na svetu.

Šta to znači?

Konkretno, to znači da ćete za 30 sekundi dobiti 2 sata razgovora, a za 80 sekundi dobiti 20 posto baterije. Baterija se puni do 100 posto za neverovatnih 9 minuta. Možda mislite da to nije previše značajno, ali zapravo jeste i čini korišćenje telefona neuporedivo lagodnijim.

View post on imgur.com

Da bi se dostigla ova brzina punjenja bile su potrebne brojne inovacije. realme je unapredio efikasnost prenosa na 98.5%, a tu je sasvim novi kabl od 12A. Takođe, dual GaN tehnologija punjenja, podrazumeva end-to-end GaN čipset u telefonu i adapteru. Posledica je veličina punjača koji je sada značajno manji.

realme je morao da se pobrine i za rasipanje toplote, pa je ugrađen PS3 vatrostalni dizajn, 13 temperaturnih senzora i 60 slojeva sigurnosne zaštite. Telefon je dobio i prvi TUV Rheinland sertifikat za punjenje od 200 ili više vati.

Ni to nije sve.

Baterija najnovije generacije će pružiti čak 1.600 ciklusa sa padom na 80% što je bolje od konkurencije.

Tu je i AI (veštačka inteligencija) iskorišćena vrlo praktično, pa će telefon prepoznati gde se nalazite i u skladu sa okruženjem prilagoditi punjenje. Recimo, ako ga punite noću, tek pred jutro će dostići 100 posto baterije. Ukoliko prepozna da se vozite, isto će primeniti uoči stizanja na destinaciju. Sa druge strane, ako ste na aerodromu, telefon će napuniti bateriju do 100 posto za manje od 10 minuta. Ovako nešto do sada nismo videli i priznajemo da smo impresionirani korišćenjem veštačke inteligencije i pametnih algoritama.

Na kraju, utisak koji telefon ostavlja prilikom korišćenja je – vrhunski. Dizajn odiše luksuzom ali i inovativnim detaljima poput čipseta koji se vidi ispod stakla, Android 13 uz Realme UI 4.0 radi brzo intuitivno i stabilno. Glavna kamera na telefonu je odlična a mikroskopska fascinantna i jedinstvena. Brzo punjenje ostavlja bez daha.

realme i u 2023. godini nastavlja sa onim što najbolje radi – ponovo pomera granice, a vrhunsku tehnologiju čini dostupnim širokom krugu korisnika, posebno mladih. GT3 zato zaslužuje vašu pažnju.

realme GT3 biće dostupan u varijantama od 8+128GB, 12+256GB, 16+256GB, 16+512GB i specijalnoj varijanti od 16+1TB, a preporučena maloprodajna cena počinje od 649 dolara.