Koji su to telefoni sa najboljom kamerom danas? Odabrali smo 7 najboljih modela iako na ovo pitanje nije lako odgovoriti iz nekoliko razloga.

Recimo, telefona ima puno, kamere su sve bolje a takođe, postavlja se i pitanje za šta ćete koristiti kameru i koji operativni sistem koristite.

Telefoni sa najboljom kamerom 2020 se nalaze na linku.

>>> Telefoni sa najboljom kamerom za 2019 godinu se nalaze na ovom linku.

Ipak, postoje karakteristike i testovi koji mogu da nam pomognu da pronađemo telefone koji imaju bolje kamere od drugih.

Obično se kaže da je najbolji foto aparat ili kamera onaj koji vam je uvek pri ruci. Dakle, to je definitivno onaj na telefonu. koji vam skoro uvek i jeste pri ruci odnosno u džepu. Takođe, trebalo bi da obratite pažnju i na bateriju odnosno koliko će telefoni raditi bez punjenja. Džaba vam najbolja kamera ako ostanete bez baterije kada je najpotrebnije. Naravno, ako koristite iOS, onda su Apple modeli za vas. Ako je Android u pitanju, onda postoji i veći izbor modela.

Analizirali smo više modela, brojne testove, isprobali modele i pronašli telefone sa najboljim kamerama za 2018. godinu.

1. Telefoni sa najboljom kamerom: Apple iPhone X

iPhone je naravno ponovo u samom vrhu modela sa vrhunskim kamerama. Ipak, ovog puta su razlike u odnosu na konkurenciju minimalne. Postoji nekoliko stvari koje kameru na modelu iPhone X izdvajaju. Recimo tu je TrueDepth opcija koja simulira malu dubinsku oštrinu velikih DSLR aparata. I rezultati su impresivni, odnosno fotografije koje pravi iPhone X su toliko dobre da su se našle na nekoliko naslovnih strana uglednih magazina.

Što se tiče tehničkih karakteristika ugrađena dva objektiva imaju blendu f1.8 i f 2.4, što je vrlo dobro.

U kombinaciji sa vrhunskim senzorima od 12 megapiksela, kamera na iPhone X će snimati odlične kadrove čak i pri lošem svetlu. Boje su prirodne i tople a fotografije vrlo oštre.

Naravno, 4K video snimci se podrazumevaju, kao i oni u slow-mo usporenoj tehnici.

Jedini, ali veliki nedostatak ovog modela je cena. iPhone X je jednostavno preskup.

2. Telefoni sa najboljom kamerom: Samsung Galaxy S9 / S9 Plus

telefoni-sa-najboljom-kamerom-2018

Samsung je nedavno predstavio Galaxy S9 i S9 Plus modele. I odmah je bilo jasno da oni menjaju više nego uspešnu seriju S8, odnosno da su evolucija a ne revolucija. I to je dobro, pošto su se pokazali kao veoma pouzdani, brzi i odličnih karakteristika. Tako S9 donosi značajna unapređenja i na planu kamere.

Tu je senzor poslednje generacije od 12 megapiksela, a kod modela S9 Plus ugrađena su i dva objektiva. Kvalitet fotografija je vrhunski, boje su fantastične i to je ono što ga zaista izdvaja od konkurencije. Još jedna sjajna stvar je i slow-mo, odnosno usporeni snimci koji su bez premca. Konkretno, kamera snima 960 sličica u sekundi što je apsolutni rekord kod pametnih telefona. Zapravo to se meri sa profesionalnim kamerama za usporeno snimanje.

https://youtu.be/5_-NKRVn7IQ

Takođe, S9 je prvi telefon koji ima dve prave fizičke blende, što dodatno podseća na velike foto aparate. To znali da kamera fizički menja otvor objektiva između f1.5 i f2.4, baš kao kod DSLR modela. U pro režimu možete čak i sam da menjate blendu, što je sjajno. Samsung inače kaže da ovaj objektiv pruža čak 28 posto više svetla, što nije malo, pogotovo ako želite da snimate uz nedovoljno svetla.

U kombinaciji sa odličnim OLED ekranom, pravo je zadovoljstvo koristiti S9 kao uređaj za fotografisanje.

Naša preporuka je upravo ovaj model.

3. Telefoni sa najboljom kamerom: Google Pixel 2 / Pixel 2 XL

Trebalo bi da znate da prva tri telefona koja predstavljamo imaju zaista, zaista sjajne kamere. I neki stručnjaci zato misle da Google Pixel 2 / Pixel 2 XL modeli imaju najbolje kamere.

Dolaze sa senzorom od 12.2 megapiksela i blendom f1.8, što je sve dosta standardno. Tu su i laseri za autofokus, ali sjajan software koji obrađuje podatke koji stižu sa senzora. A to je vrlo bitno.

To zapravo znači da možete da zabeležite sasvim prosečan snimak i vidite kako se pred vašim očima pretvara u nešto čudesno, dok telefon spaja više kadrova.

Iako ima samo jedan objektiv, Pixel 2 ima super moći i pravi fantastične portrete ali i druge kadrove.

Veća baterija i ekran su prednosti na strani modela 2 XL koji je dobio mnoge preporuke kao telefon sa najboljom kamerom. Problem u Srbiji bi moglo da bude snabdevanje i naravno solidno visoka cena.

4. Telefoni sa najboljom kamerom: Samsung Galaxy Note 8

telefoni-sa-najboljom-kamerom

Samsung Galaxy Note 8 je još jedan telefon sa odličnom kamerom koja podrazumeva dva objektiva otvora blende f1.7 i f2.4. To znači da će se sjajno snaći u različitim situacijama i da će praviti vhunske snimke skoro i po mraku. A velika blenda znači i manju ekspoziciju pa ćete moći da slikate decu koja trče ili sportske događaje.

Zamućena pozadina koju kamera omogućuje je uvek tako lepa, a kamera radi fantastično brzo. Uz to se telefon može pohvaliti velikim kapacitetom baterije, a fotografije su prepune kolorita i vrlo oštre.

Tu su brojni režimi za snimanje, ali će i automatski zadovoljiti najveći procenat korisnika.

Veliki ekran čini korišćenje pravim zadovoljstvom.

5. Telefoni sa najboljom kamerom: Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro je odličan telefon koji pored mnogih sjajnih karakteristika donosi i vrhunsku kameru za entuzijaste. Ima 12 megapiksela i ovor blende od f1.6 sa dva objektiva.

A iza njih su, sasvim logično, dva senzora. Ali Huawei je primenio malo drugačije rešenje od konkurencije. Jedan od senzora beleži monohromatske slike, što znači da je napravljen za snimanje uz vrlo malo svetla. Rezultat je impresivan, pa ćete moći da pravite atraktivne kadrove u najzrazličitijim situacijama.

Zbog velikog otvora blende, i pored malih dimenzija senzora, dobićete divne fotke koje podsećaju na DSLR. Takođe, skoro sva podešavanja možete da ručno da menjate što je uvek sjajno.

Uz sve, telefon nije ni previše skup, a donosi odličan korisnički interfejs i funkcionalnost.

6. Telefoni sa najboljom kamerom:  LG V30

telefoni-sa-najboljom-kamerom

Ukoliko tražite alternativno rešenje još jedne poznate kompanije razmislite o LG V30. Koji definitivno spada u telefone u samom vrhu po kvalitetu kamere.

Rezolucija senzora je velikih 16 megapiksela, a otvor blende f1.6 odnosno f1.9.

Razlika između dva objektiva je u žižnoj daljini, pa će jedan imati širi ugao, što otvara mogućnosti za snimanje sasvim drugačijih kadrova. Ne zaboravite da promena žižne daljine menja i perspektivu i dubinsku oštrinu pa imate dosta mogućnosti za snimanje različitih kadrova.

LG se potrudio da vam objasni i kompleksnija podešavanja, pa ćete koristeći V30 ponešto i naučiti o fotografiji.

I sam telefon radi odlično, a izdvajamo bateriju poprilično velikog kapaciteta.

7. Telefoni sa najboljom kamerom: iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus je naslednik modela 7 Plus čije najveće unapređenje jeste upravo kamera. Pošto je pored staklenih leđa telefona i nešto bržeg procesora sve ostalo otprilike isto.

I ovaj stariji brat donosi dva objektiva, što u kombinaciji sa iOS operativnim sistemom pruža vrhunske fotke.

Objektivi su blende od  f1.8 i f2.8 a rezolucija je 12 megapiksela. Naravno, tu je TrueDepth opcija za zamućenje pozadine koja radi sve bolje i bolje, iako će ponekada praviti greške. Kamera jeste nešto lošija nego kod modela X, pa će snimati malo mutnije fotke uz manje svetla.

Ipak, model iPhone 8 Plus snima 4K video snimke sa 60 sličica u sekundi što je zaista dosta. Takođe, možete da snimite i 240 frejmova kod usperenog snimka.

Pročitajte i: Telefoni sa najboljom baterijom

1 KOMENTAR

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime