realme 11 Pro+ 5G je u Srbiju stigao krajem juna i odmah smo isprobali šta sve donosi novi model poznatog brenda. Na ovom linku možete pronaći naš test u kome otkrivamo zašto je novi realme model “rasni flagship ali u pola cene”.

Sada smo otišli korak dalje i tokom 11 dana testirali pre svega kameru ovog uređaja, ali i njegovu sveukupnu funkcionalnost u realnim uslovima.

realme 11 Pro+ 5G – Savršen telefon za putovanja

Telefon ima mnogo toga čime može da se pohvali, od vrhunskog ekrana, dizajna koji odiše luksuzom ili velikog kapaciteta baterije uz izuzetno brzo punjenje od 100W. O svemu tome smo već pisali. Sada nas je zanimala pre svega kamera punog naziva – 200MP OIS SuperZoom Camera, koja i predstavlja jedan od glavnih aduta ovog modela.

U pitanju je najveća rezolucija kamere koju možete da dobijete na bilo kom telefonu danas i sumnjamo da će uskoro ova granica biti prevaziđena. Senzor je Samsung ISOCELL HP3 od 1/1.4 inča sa površinom piksela od 0.56µm, uz podršku objektiva žižne daljine 23mm i otvora blende f/1.6, što su karakteristike vredne pažnje.

Pored glavne kamere, tu je i ultraširoma koja koristi Sony IMX 355 senzor sa 8MP, kao i makro kamera.

Sa prednje strane je selfi kamera sa 32MP Sony IMX 615 1/2.8″ senzorom, koja snima više nego korektne selfije.

Dakle, za glavnu kameru, realme je odabrao vrhunski senzor poslednje generacije i ogromne rezolucije, koja uz to može da se u potpunosti iskoristi. U High res režimu, dobićete fotografije upravo tolike rezolucije ali i veličine, koja se kreće između 50 i 70MB, što nije malo.

realme je primenio i Tetra2pixel Technology, koja u zavisnosti od osvetljenja omogućava 4-in-1 ili 16-in-1 objedinjavanje. To znači da će kamera smanjiti rezoluciju snimka, recimo na 12.5MP (što je više nego dovoljno za većinu kadrova) ali značajno povećati površinu piksela sa 0,56 μm na 2,24 μm. A veći piksel znači i više svetla – odnosno oštrije i svetlije fotografije. I upravo to je jedna od glavnih karakteristika ove kamere, pa su tokom našeg testa, noćni snimci bili spektakularni, a možda čak i najbolji od svih modela koje smo do sada testirali. Noćni kadrovi su toliko svetli da mogu da se uporede sa poslednjom generacijom profesionalnih kamera.

realme 11 pro plus test kamera

Aplikacija kamere je bogata opcijama i izuzetno funkcionalna. Čak i početnicima će omogućiti da odmah po uključivanju počnu da prave atraktivne snimke, savršene za društvene mreže ili slanje prijateljima. To znači da možete da uključite aplikacije i prepustitu telefone da uradi sve samostalno. Dobićete, recimo ovakvu fotografiju iz prve:

realme 11 pro plus test kamera

Tu su brojni filteri, prečice kao i režimi rada. U glavnom meniju, lako se biraju uvećanje od 0.6x, 1x, 2x i 4x povećanje. Naravno, 0.6x koristi ultraširoki objektiv dok preostale tri opcije koriste glavnu kameru sa digitalnim zumom. To znači da će kamera „kropovati“ snimak kako bi se dobio digitalni zum. realme ipak ističe da čak ni uz 4x povećanje neće biti gubitka kvaliteta.

Evo kako to izgleda u praksi.

Glavna kamera u default rezoluciji (50MP) i žižnoj daljini (22mm):

realme 11 pro plus test

Glavna kamera uz 2X povećanje:

realme 11 pro plus test kamera

Glavna kamera uz 4X povećanje:

realme 11 pro plus test kamera

Glavna kamera uz 10X povećanje

realme 11 pro plus test kamera

Kao što se vidi, čak i uz povećanje od 10X, gubici oštrine su minimalni, dok ih kod 4x nema.

Takođe, kamera omogućava i snimanje kadrova u Hi-Res režimu, odnosno sa punih 200MP.

Pogledajte recimo lep portret devojaka na ulici:

realme 11 pro plus test kamera

Ali, to je samo delić ove slike:

realme 11 pro plus test kamera

Evo i još jednog primera, ali ovog puta obrnutim redosledom. Panorama plaže na Kritu deluje spektakularno:

realme 11 pro plus

Ali i krije još mnogo detalja:

realme 11 pro plus kamera

Ono što snimke glavne kamere još izdvaja jeste odlična dinamika boja i izražen kontrast, ali ne i prenaglešen kolorit ili oštrina. To znači da kamera, čipset i prateći softver nemaju ambiciju da po svaku cenu naprave fotografije koje “vrište” bojama ili oštrinom, već su snimci realni. I to je dobro. Takođe, na snimcima će se videti i vrlo svetli i vrlo tamni delovi, što je veoma značano pa će samo u ekstremnim situacijama biti “sprženih” ili sasvim tamnih polja.

Od ostalih opcija, ističemo Pro mode koji podrazumeva ručno podešavanje parametara. Tu je i Street mode, koji pruža automatizaciju, ali i izbor žižne daljine u milimetrima što će nekima olakšati snimanje.

Za kreatore contenta, tu su i atraktivne opcije poput produžene ekspozicije:

realme 11 pro plus test kamera

Ili timelapse režima (kliknite):

View post on imgur.com

Kao i Slowmo:

View post on imgur.com

Ističemo i režim snimanja noćnog neba sa ekspozicijom od čak 5 minuta. Za tako nešto će vam trebati stalak (ili čvrsta podloga), kao i što manje svetlosnog zagađenja, ali ćete moći da snimite bezbroj zvezda ili čak mlečni put (povećajte sliku):

realme 11 pro plus test kamera

Bukvalno, štagod da odaberete u nekoliko klikova i sasvim malo logične postavke kadra dobićete izuzetne snimke.

Što se tiče ultraširokougane kamere, kadrovi koje pravi mogu da budu aktraktivni kod snimanja pejzaža ili arhitekture zbog izražene perspektive. Zanimljiv je i kolorit ovih snimaka, koji odiše toplinom i mekoćom:

realme 11 pro plus test kamera

Sve ovo čini realme 11 Pro+ 5G savršenim za putovanja. Ali ni to nije sve u prilog toj tvrdnji.

Pored kamere koja je u nekim segmentima bez premca, čak i među skupljim modelima, još nekoliko razloga se izdvaja.

Recimo, telefon dolazi sa 12GB radne memorije i ogromnih 512GB kapaciteta za skladištenje. Ako budete snimali u visokoj rezoluciji (a trebalo bi), ovoliko memorije će vam zatrebati. Pored toga, imaćete dovoljno prostora za muziku, filmove, serije…

U kompletu dobijate futrolu, zaštitnu foliju za ekran dok je pozadina uređaja koji smo testirali napravljena od zelene veganske kože. Posle 11 dana korišćenja u pesku, mokrim rukama, na ulici, ispadanja i različite torture – ni jednu jedinu grešku, oštećenje ili crticu na kućištu nismo primetili.

Takođe, sve aplikacije su radile glatko i bez kočenja ili ikakvih problema.

Na kraju, treba imati u vidu i cenu, koja je niža od konkurenata sličnih karakteristika (o flagship modelima da ne govorimo). Čak i ako nekim nesrećnim slučajem ostanete bez telefona, to neće biti toliko tragično kao što bi moglo sa nekim modelima od preko 1.000 eura.

realme 11 Pro+ 5G se u Srbiji prodaje po ceni nešto većoj od 500 eura ( 61.999 dinara), dok je za sve koji uređaj kupe do 19. jula besplatna garanciju na ekran (ukoliko dođe do lomljenja mogu da ga zamene u prvih 6 meseci od trenutka kupovine).

Sve to, ovaj model zaista čini savršenim telefonom za putovanja. I ne samo za njih…

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime