Da li nam sada preti i nestašica knjiga? Sve češće ovih dana možemo da pročitamo kako se svet suočava sa brojnim problemima u poslovanju, od kašnjenja u isporukama i međunarodnom transportu, do nedovoljno čipova zbog čega staje proizvodnja u fabrikama, pa i praznim rafovima u mnogim zemljama.

A izgleda da će biti i problema u snabdevanju knjigama.

Pored zastoja u kontejnerskom transportu, zbog čega su isporuke robe (pa i papira) odložene i skuplje, sada je tu i drugi problem – više cene energenata. Posledica je – sve slabija ponuda i sve skuplji papir.

„Prve ozbiljne posledice krize u svetu nastale usled pandemije korona virusa koje dotiču izdavaštvo tiču se povećanja cene papira za štampanje knjiga i transporta koji je višestruko poskupeo. A sve je posledica povećanje cene energenata“, objašnjava Tanja Vučković, PR Izdavačke kuće Laguna za Domino Magazin.

Već sada u nekim zemljama odloženi su datumi izlaženja knjiga, a drugima su tiraži smanjeni ili su povećane cene za nova izdanja.

Ipak, analitičari smatraju da situacija neće biti toliko dramatična i da će najveći teret krize poneti izdavači i autori.

Takođe, većina izdavača i knjižara ima popriličan broj već odštampanih knjiga na stanju, pa se očekuje da novija izdanja mogu da budu problematična.

„Izdavači će biti više pogođeni ovom situacijom, kao i autori. Distributeri se bore. Ali kupci ne toliko. Oni će odabrati drugu knjigu ako nema one koju su nameravali da kupe“, smatra Kristen McLean, analitičarka iz NPD BookScan, prenosi PopSci.

Slična situacija je i u Srbiji gde su štamparije već povećale cene i to je značajan udarac za izdavače ali i kupce.

„Laguna kao najveći izdavač u ovom delu Evrope maksimalno se trudi da amortizuje poskupljenje cene papira i što je moguće duže odloži i poskupljenje knjiga, i na sebe preuzme povećanje troškova u ovom prvom udaru… Upravo zato su manifestacije koje organizujemo poput Sajamskih dana sjajna prilika da se iskoriste popusti na knjige Lagune ali i drugih izdavača, njih preko 100 koji su se priključili, kao i na knjige na stranim jezicima. Sve ovo Sajamske dane čini najboljom alternativom velikom Beogradskom sajmu knjiga“, kaže za Domino Magazin Tanja Vučković iz Lagune.

Lagunini Sajamski dani traju do nedelje, 31. oktobra u svim Delfi i Laguninim knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca u zemlji i regionu, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs a više detalja o Laguninim sajamskih danima možete da pročitate ovde.

Više o tome da li nam preti globalna nestašica svega i kada bi situacija mogla da se stabilizuje pročitajte na linku.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime