Influenseri više neće moći da reklamiraju šta god požele, kako god požele. Sećate se priče o tome kako je troje influensera pristalo da na svojim Instagram profilima promoviše otrovan proizvod? E pa, izgleda da takva praksa uopšte nije neuobičajena.

I izgleda da je vlastima bilo dosta, odnosno sve je više zemalja koje planiraju da ograniče influensere.

The Fashion Law piše kako su kanadski zvaničnici sada raspravljali o koracima kako bi zaustavili obmanjivanje potrošača preko društvenih mreža.

Canadian Competition Bureau je pre svega zabrinut zbog širenja lažnih ili obmanjujućih informacija, uglavnom na temu kozmetičkih proizvoda. Po kanadskom zakonu influenseri moraju da javno saopšte veze sa oglašivačima, odnosno da navedu da će dobiti novac za svaki promovisani post i to preko hashtaga #ad ili #sponsored na početku teksta.

Kancelarija je saopštila da će pooštriti ova pravila i posebno pratiti kozmetičku, modnu, IT i industriju putovanja. Biće potrebno da tekst influensera mora da bude zasnovan na realnom iskustvu inače će se smatrati lažnim oglašavanjem.

Inače, prema poslednjim podacima 35 posto ispitanika između 18 i 35 godina kaže da je kupilo stvari koje su reklamirali influenseri.

Napiši komentar

Unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime