Za sve one koji još nikada nisu bili u glavnom gradu Austrije evo nekoliko osnovnih informacija o samom gradu i o znamenitostima koje bi tokom prvog susreta sa carskim gradom trebalo da znate.

Grad Beč je jedna je od devet saveznih pokrajina, a istovremeno i glavni grad Republike Austrije. Iako po površini najmanja, Beč je savezna pokrajina sa najvećim brojem stanovnika – 1.731.236 (01.01.2012.), od toga 386.376 stanovnika sa stranim državljanstvom. Procena je da u Beču živi oko 180.000 Srba, što za sve one koji se prvi put nađu u Beču znači da im nemački jezik neće biti prepreka, jer je mnogo onih koji govore srpski.

Za početak da nabrojimo neke pojmove koji su tipično bečki: Bečka šnicla, Zaher torta, klasična muzika, dvorci Šenbrun, Hofburg, Belvedere, katedrala Sv. Stefana, Bečka državna opera, Prater i još mnogo toga u zavisnosti od interesovanja i vremena koje planirate da provedete. U svakom hotelu u Beču kao i u brojnim turističkim biroima u centru grada možete besplatno dobiti plan grada sa kartom metro stanica, koja je veoma jednostavna za snalaženje.

Krenimo od veličanstvene gotske katedrale Sv. Stefana (Stephansdom) koja je ujedno i simbol Beča i čiji počeci datiraju još iz 1147. godine. “Štefi” kako je Bečlije od milja zovu nalazi se u samom centru grada i čuva niz umetničkih dragocenosti (nadgrobni spomenik cara Fridriha III. od crvenog mermera iz 15. veka, nadgrobni spomenik princa Eugena Savojskog iz 1754. godine i dr.). Ako se osmelite da se popnete uz 343 stepenika katedrale uživaćete u izvanrednom pogledu na carski grad odozgo.

U neposrednoj blizini nalazi se čuvena Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) gde se tokom 300 dana u jednoj sezoni prikazuje više od 50 operskih i baletskih predstava. Hajlajt Bečke državne opera je svakako Bečki operski bal koji jednom godišnje postaje najveće sastajalište predstavnika javnog života Austrije.

Odmah ispred zgrade Bečke državne opere nalazi se ulica prstenastog oblika koja okružuje središte grada (Ringstraße) i duž koje se nalazi još nekoliko znamenitih zdanja (Muzej istorije umetnosti, Prirodnjački muzej, palata Hofburg, zgrada Austrijskog parlamenta, čuveni Burgteatar, Gradska većnica, zgrada Bečkog univerziteta). Iza zgrade Opere nalazi se hotel „Zaher“ gde se služi najpoznatija torta na svetu – original „Zaher“ (Sacher). Upravo tu možete napraviti prvi predah i uživati u bečkoj „melanž“-kafi i probati Zaher-tortu.

Nakon prijatnog predaha, razgledanje znamenitosti duž ulice Ringštrase možete nastaviti pešice ili tramvajima broj 1 ili 2 koji staju ispred Opere. Ako se odlučite za tramvaj ostaće vam više vremena za posetu nekog od muzeja u čuvenom Muzejskom kvartu (“Muzej Leopold”) ili Muzej istorije umetnosti ili za obilazak palate Hofburg u centru Beča.

Iz palate Hofburg vladala je Habsburška imperija više od sedam vekova. U palati se mogu razgledati privatne odaje cara Franje Josifa I. i njegove supruge, lepe carice Elizabete, zvane Sisi. U okviru Hofburga nalazi se i “Španska škola jahanja” kao i “Muzej Lipicanera”.

Posle napornog dana punog utisaka vreme je za posetu nekom od brojnih bečkih restorana. Mesto gde se može probati najveća Bečka šnicla koja prelazi ram tanjira je čuveni restoran “Figlmüller“ u blizini katedrale Sv. Stefana (ulica Wollzeile 5). Punih 100 godina to je prva adresa za sve ljubitelje Bečke šnicle, a oni koji ne mogu da se izbore sa velikom a tankom šniclom, ostatak mogu da upakuju za poneti. Moto vlasnika restorana glasi “Horizont počinje tamo gde se naša šnicla završava”.

Zaustavimo se za početak kod Bečke šnicle. Neka vam ona otvori apetit za više.

 

Ako vas zanima šoping u Beču, kliknite ovde i saznajte najvažnije informacije!