Štednja je stvarno važna, a skoro svi finansijski eksperti i ekonomisti se slažu da je od suštinskog značaja da uvek trošite manje nego što zarađujete. Samo tako ćete moći da napravite fond za crne dane ili starost, kupite nešto o čemu ste maštali celog života i smanjite sav taj stres zbog finansija.

 

Evo ih 9 saveta koji će vam olakšati tu misiju!

1. Rasprodaje

Neke stvari poput odeće uvek možete da kupujete na rasprodaji. Razlike u cenama mogu da budu i 90 posto, a tako ćete uštedeti značajnu količinu novca.

2. Budite kreativni

Ako želite da uštedite morate da budete kreativni. Pratite ponude za grupnu kupovinu, kuvajte od jeftinijih namirnica i informišite se od prijatelja gde oni kupuju.

3. Odolite reklamama

Posmatrajte sve te reklame kritički i ne dozvolite da vas pokrenu da kupite nešto što vam ne treba.

 

> Kako da uštedite kod kućnih kupovina?

4. Neka vam je stalo

Baš kao što sve više morate da vodite računa o sastojcima hrane i kozmetike, tako morate da vodite računa i o tome gde i šta kupujete. Jednostavno je potrebno da vam je stalo da biste mogli da uštedite.

5. Pravite budžet

Planiranje je veoma važno! Napravite budžet i planove. Nikada ne krećite u šoping bez ove dve stvari.

6. Napravite crni fond

Pokušajte da napravite crni fond tako što ćete odvojiti 10 posto svih primanja i stavljati ih na račun koji baš nikada nećete dirati. Samo tako ćete moći da obezbedite sebi sigurnost i rešite se stresa.

7. Sport

Nećete verovati ali dokazano je da ljudi koji se bave sportom ili samo vežbaju svakodnevno mnogo bolje čuvaju novac. Dakle, pokrenite se i sve će biti lakše. Uz to ćete biti i srećniji pa nećete morati da tražite utehu u glupim kupovinama.

8. Skupljajte kusur

Svu tu sitninu stavljajte u kasicu i onda se počastite posle par meseci nečim što želite.

9. Plaćajte račune
Uvek račune platite na vreme i nikada to ne odlažite. Ako preskočite plaćanje samo će se dugovi gomilati i brzo ćete se naći u spirali duga.

 

Saznajte i kako da uštedite na hrani!