Početkom godine izračunato je da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Srbiji koštala 70.000 dinara. To znači da su potrebne dve prosečne plate kako bi porodica mogla da se prehrani kako treba u toku jednog meseca.

 

Zato vam otkrivamo koji su najbolji načini da uštedite na hrani a pritom se i hranite zdravije!

Na veliko

 

Kupujte na veliko za najmanje nedelju dana unapred. Napravite plan kupovine, a kada odete u velike supermarkete odaberite veća i jeftinija pakovanja. Pre kupovine napravite spisak i pridržavajte ga se kako ne biste potrošili novac na gluposti koje vam ne trebaju. Pokušajte da osmislite jelovnik za sledeći period kako ne biste bacali hranu. Izbegavajte impulsivne kupovine koje pre toga niste isplanirali.

Nema bacanja

 

Ne bacajte ništa od hrane. Sve što vam ostane od hrane ili sastojaka za pripremu sačuvajte i iskoristite na kreativan način kasnije. Dodajte začine, pomešajte različita jela i smislite nešto novo i ukusno. Namazi za sendviče su najlaška ideja, a uvek možete da im dodate malo pavlake i majoneza i smanjite troškove na suhomesnate proizvode.

Koristite povrće

 

Velika većina naših ljudi nema naviku da koristi povrće. Uvek je lakše iseći salamu, ali ne zaboravite da je povrće i dalje neverovatno jeftino a uz to je i ubedljivo najzdravija hrana. Koristite luk, kupus, šargarepe, tikvice, blitvu i salate. Povrće je sjajan način da vaš obrok učinite istvoremeno i super zdravim i veoma jeftinim. Možete ga jesti sveže ili blago obareno. Otkrivamo vam brzi recept za ukusnu kinesku hranu za koju vam treba samo desetak minuta: iseckajte povrće (luk, tikvice, šargarepe, kupus, krastavce) i na par minuta ih propržite na vrelom ulju. Dodajte samo malo mesa, kikiriki i soja sos i poslužite sa pirinčem i imate brzo, jeftino i ukusno jelo za celu porodicu.

Dodajte skupe stvari

 

Iskusni kuvari kažu da se sjajni rezultati mogu dobiti uz upotrebu malih količina skupih i kvalitetnih namirnica. To znači da ne morate da za večeru poslužite svima po jastoga, ali zato možete da napravite sos od paradajza za špagete, sa morskim plodovima a onda samo dodate komadiće jastoga koji će pružiti dovoljnu količinu arome za potpuni užitak.

Dodaci

 

Koristite dodatke. Hleb, krompir, pirinač, palenta ili testenine su dodaci koje bi trebalo da koristite uz svaki obrok. Oni su jeftini a ako su spremljeni na pravi način biće i zdravi.

Jedite kod kuće

 

Kuvajte! Izbegavajte da se hranite napolju. Umesto da idete po restoranima pozovite prijatelje kod vas. Spremite užinu za posao umesto da je kupujete u pekarama. Pogledajte našu rubriku recepti za neke ideje i kuvanje kod kuće.

Planirajte

 

Najgora stvar je da nemate plan zbog čega ćete kupiti nešto brzo, što je po pravilu skupo i sasvim nezdravo. Obratite pažnju i na kvalitet namirnica. Recimo nikada nemojte da kupujete industrijsku piletinu, već probajte da nađete proverenog seljaka od koga možete da nabavite domaće meso.

Kupujte na rasprodajama

 

Velike prodavnice često imaju posebne popuste za neke proizvode. Pažljivo proverite cenu i ukoliko je zaista povoljno kupite veću količinu i smestite je u zamrzivač.