Dizajn

Uhakuj Ikea stvari

Prijavi se i osvoji putovanje u Švedsku!

Uhakuj Ikea stvari

Dok nestrpljivo čekate da IKEA otvori prvu prodavnicu u Srbiji imamo ideju kako da prekratite vreme. Skoknite do Hrvatske!

Festival Dizajn Distrikt Zagreb i IKEA kao partner projekta pozivaju sve zaljubljenike u IKEA proizvode i DIY (do it yourself), dizajnere, ali i entuzijaste da se uključe u prvo takmičenje Hacking IKEA u Hrvatskoj. Na takmičenje se mogu prijaviti svi zainteresovani, nezavisno od profesionalnog statusa, starosti ili državljanstva, a prijave su otvorene do 31. maja na web stranici designdistrict.hr. Imena finalista koje će izabrati profesionalni dizajneri i predstavnici kompanije IKEA na osnovu motivacionog pisma i referentnih radova biće objavljena 2. juna, a finale takmičenja održaće će se od 16. do 19. juna 2016., za vreme trajanja festivala Dizajn Distrikt Zagreb.

Hakovanje IKEA proizvoda proces je stvaranja novih, jedinstvenih rešenja za opremanje doma intervencijom u postojeće IKEA proizvode, a cilj takmičenja Hacking IKEA jeste da motiviše i ohrabri što veći broj ljudi da razmišljaju izvan okvira i upotrebe maštu, znanja i veštine kako bi nameštaj za svoj dom personalizovali i prilagodili sopstvenim navikama, potrebama i željama. Hakovanje postojećeg dizajna nedavni je fenomen koji je zahvatio dizajnere širom sveta. Hakovanje IKEA proizvoda jedan je od najzanimljivijih izražaja ovog pokreta koji obeležava demokratičnost, a individualizacijom komercijalnih proizvoda mogu se baviti i profesionalci i amateri.

Tema takmičenja Hacking IKEA je „Život u kuhinji i oko nje“. Zadatak finalista koji će biti izabrani da učestvuju u takmičenju jeste prenamena i/ili dorada bilo kojeg IKEA proizvoda kako bi oni dobili novu (ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, trpezarije ili špajza vezanu za pripremu, konzumaciju ili skladištenje hrane. Svaki finalista imaće na raspolaganju budžet od 1000 kuna za nabavku IKEA proizvoda koje će hakovati.

Kuhinja je prostorija koja je u posljednjih nekoliko desetina godina doživela veliku transformaciju. Osim stilova uređenja, promenila se i namena tog životnog prostora kao i dinamika socijalnih interakcija koje se u njoj odvijaju. Kuhinja i trpezarija postale su središnje tačke većine domova  i zato od njih imamo velika očekivanja. Inspiraciju za uređenje kuhinje i trpezarije kao i mnogo funkcionalnih rešenja koja olakšavaju svakodnevni život kod kuće IKEA je svojim fanovima ponudila u ovogodišnjem katalogu koji slavi načine na koji hrana povezuje ljude. Ipak, ponekad je jedini način da one u potpunosti budu prilagođene potrebama nas kao pojedinaca ali i svih ukućana, intervencija u gotove proizvode i personalizacija. Učesnici takmičenja Hacking IKEA tako će intervenisati u gotove IKEA proizvode po svome izboru dajući im novi socijalni kontekst i/ili vrednost vezano za hranu i obedovanje.

Pobednik takmičenja Hacking IKEA osvojiće učestvovanje u „Democratic Design Days“ manifestaciji  kao i priliku da o produktnom dizajnu uči na samom izvoru dizajnerskih ideja i rešenja kompanije IKEA – u švedskom gradu Älmhultu gdje je smeštena IKEA of Sweden AB, kompanija zadužena za dizajn i razvoj IKEA asortimana. Za ostale finaliste IKEA je osigurala vredne poklon kartice.

Dodaj komentar

Ostavi komentar

*

 
Dizajn

Više uDizajn

IKEA aplikacija za isprobavanje nameštaja je stigla

I već možete da je skinete

Domino Magazin 22.09.2017

Jedinstven doživljaj vode u modernom domu

Nove kolekcije brendova AXOR i hansgrohe

Domino Magazin 14.09.2017

IKEA napravila bioreaktor

Sigurno vas sad zanima šta je to?

Domino Magazin 12.09.2017

Novo svemirsko odelo

Kompanije SpaceX

Domino Magazin 11.09.2017

Novi hit za uređenje kuća

Nekada kič danas poželjni detalj

Domino Magazin 04.09.2017

Baš fin stančić

Kuća fotografa

Domino Magazin 30.08.2017

Tajni studio ispod mosta u Valensiji

Niko ne zna šta se krije ispod

Domino Magazin 22.08.2017

Kanta koja pravi kompost

Bez neprijatnih mirisa

Domino Magazin 28.07.2017

Toranj koji jede štetne gasove

Prave ga u Holandiji

Domino Magazin 25.07.2017

Luksuzni brendovi u malkio drugačijoj varijanti

Super kombinacija

Domino Magazin 10.07.2017

Domino magazin © 2007-2015. Sva prava zadržana.